Svijet

"Njujork Tajms": Najekstremnija platforma republikanaca u istoriji

Republikanski nacionalni komitet usvojio je stranačku platformu koja je, prema ocjeni analitičara, značajno konzervativnija u odnosu na prethodne.
"Njujork Tajms": Najekstremnija platforma republikanaca u istoriji
Portal AnalitikaIzvor

Bord uglednog dnevnika "Njujork Tajms" ocijenio je platformu u svom uvodniku "najekstremnijom republikanskom platformom u istoriji".

Pored populističkih - privremene zabrane ulaska i posebne kontrole ulaska muslimana u zemlju, te izgradnje zida na granici prema Meksiku - platforma podržava protekcionističke ekonomske mjere nesvojstvene republikanskom establišmentu, prenosi Glas Amerike.

Platforma je prilično restriktivna i u odnosu na prava žena, učešće žena u vojnim operacijama, prava LGBT zajednice, vjeronauke u školama i povratka federalnog zemljišta saveznim državama, a od zakonodavaca se traži da se rukovode religijom.

Ugalj se definiše kao izvor čiste energije i odbacuju bilo kakva mogućnost rigidnije kontrole naoružanja.

Posebno interesantna je i značajno ublažena pozicija prema odnosu Ukrajine i Rusije, navodi Glas Amerike.

Ukrajinu Trampovi republikanci neće naoružavati, kao što je to bio slučaj do sada, iako je u prvobitnoj verziji stranačke platforme RNC imao agresivniji pristup.

Takođe je ublažen stav prema Rusiji, odnosno ruskoj agresiji u Ukrajini.

Komentarišući platformu, šef Trampovog izbornog štaba Pol Manaford rekao je za Glas Amerike da je slaba administracija predsjednika Obame prizvala rusku agresiju, te da će Trampova administracija imati aktivniju ulogu i snažnije prisustvo od aktuelne, i da će na taj način doprinositi rješavanju sukoba u svijetu.

Izvor: b92.net

Portal Analitika