NATO

Ratifikacija Protokola u Rumuniji, Italiji i Grčkoj do kraja jula

Parlamenti Rumunije, Italije i Grčke trebalo bi do kraja jula da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, saznaje Pobjeda.
Ratifikacija Protokola u Rumuniji, Italiji i Grčkoj do kraja jula
Portal AnalitikaIzvor

Do sada je prijem Crne Gore u Alijansu potvrdilo sedam od ukupno 28 zemalja članica NATO-a: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Poljska i Albanija.

Podsjećamo da je italijansko Vijeće ministara 15. jula odobrilo nacrt zakona o ratifikaciji pristupanja Crne Gore u NATO, pri čemu je izraženo očekivanje da će naša zemlja uskoro steći status punopravnog člana NATO-a.

Najjača sila saveza SAD je već pokrenula proces ratifikacije Protokola krajem juna, kada je Bijela kuća uputila dopis Senatu SAD-a. Predsjednik SAD-a Barak Obama je zamolio Senat da nastavi da radi sa njim u cilju unapređenja cijele Evrope, dajući savjete i saglasnost za ratifikaciju ovog Protokola.

Početkom jula je Pristupni protokol i formalno predstavljen i Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Imajući u vidu zahtjevnu proceduru, očekivanja su da će ratifikacija u tom parlamentu biti okončana sredinom septembra.

Izvor: Pobjeda

Foto: balkans.aljazeera.net

Portal Analitika