Politika

DF prvi predaje izbornu listu, nosilac iz Nove

Poslanička lista Demokratskog fronta, kojom će se ta politička grupacija predstaviti biračima na izborima 16. oktobra, biće gotova krajem ove ili početkom naredne sedmice, saznaje Pobjeda od više izvora iz Demokratskog fronta.
DF prvi predaje izbornu listu, nosilac iz Nove
Portal AnalitikaIzvor

Izvor Pobjede iz Fronta je kazao da je unutar te političke grupacije ,,blizu dogovor“ po kojem bi stranačke kvote za poslaničku listu bile iste kao i na izborima 2012. godine.

 - To praktično znači da bi nosioca liste predlagala Nova, a da bi Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Pokret za promjene Nebojše Medojevića na poslaničkoj listi bili ravnopravno zastupljeni. Primat će, kao i tada, imati Nova - rekao je Pobjedi izvor iz Demokratskog fronta.

U Frontu ne kriju da će lista biti otvorena i za druge kandidate.

 - Na listi bi se našao i dio nestranačkih ličnosti, a visoko će biti pozicioniran i kandidat Radničke partije koja je sastavni dio Fronta - kazao je izvor iz DF-a.

Kvote

Nosilac liste na prošlim predsjedničkim izborima je bio Miodrag Lekić, dok je Nova Andrije Mandića među prvih deset na listi imala četiri kandidata, PZP tri, a DNP dva kandidata. Odsustvo lidera Fronta znači da bi trećeg kandidata među prvih deset imala najvjerovatnije Kneževićeva partija.

 - Preliminarni dogovor znači da prva mjesta popunjavaju predsjednici stranaka, a zatim članovi predsjedništva i glavnih odbora - rekao je izvor Pobjede koji ne očekuje problem prilikom sastavljanja liste.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, plan Demokratskog fronta je da do kraja jula prikupi potpise i bude prva politička grupacija koja je predala poslaničku listu.

 - Time bi se preduprijedilo potencijalno napuštanje Vlade izbornog povjerenja od strane Demosa, GP URA i SDP-a i vjerovatni zahtjev za prolongiranje datuma izbora, što ne ide u prilog Frontu – rečeno je Pobjedi.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Portal Analitika