Svijet

AIDS-om se godišnje zarazi 2,5 miliona ljudi

Oko 2,5 miliona osoba širom svijeta svake godine se zarazi virusom HIV-a, brojka koja zabrinjavajuće stagnira već deset godina, upozoravaju stručnjaci.
AIDS-om se godišnje zarazi 2,5 miliona ljudi
Portal AnalitikaIzvor

Nova analiza daje "zabrinjavajuću sliku sporog napretka" u smanjenju novih zaraza HIV-om, rekao je doktor Haidong Vang sa Univerziteta u Sietlu, glavni autor studije.

Istraživanje pokazuje da je godišnji broj novih infekcija u zadnjih deset godina ostao relativno stabilan, oko 2,5 miliona ili gotovo 7.000 dnevno, nakon razdoblja brzog povlačenja između 1997. i 2005. godine.

Ta stagnacija mogla bi se pogoršati ako dođe i do stagnacije finansiranja programa borbe protiv HIV-a, zabrinuti su stručnjaci.

"Vlade i međunarodne organizacije treba da značajno povećaju svoje napore da bi se svake godine skupilo oko 36 milijardi dolara potrebnih za ostvarenje cilja nestanka AIDS-a do 2030.", rekao je koautor Kristofer Marej.

Zadnjih petnaest godina međunarodna zajednica dala je ukupno 110 milijardi dolara za borbu protiv epidemije HIV-a.

Prema studiji, u 2015. bilo je 38,8 miliona osoba zaraženih HIV-om, dok ih je 2000. bilo 28 miliona.

UNICEF je u ponedjeljak, prvog dana međunarodne konferencije o AIDS-u u Južnoafričkoj Republici, objavio da AIDS ostaje "prvi uzrok smrti" među mladima u dobi od 10 do 19 godina u Africi.

Istraga UN-ove agencije među 52.000 mladih u 16 zemalja svijeta otkrila je da se 68 posto ispitanika nije željelo testirati na AIDS "iz straha od pozitivnog rezultata i straha da budu stigmatizovani".

Broj novih infekcija s majke na dijete, povezanih s prenosom virusa pri rođenju ili tokom dojenja, znatno se smanjio, gotovo 70 posto od 2000., navodi UNICEF.

Godine 2015. polovina novih infekcija među djecom od 0 do 14 godina zabilježena je u samo šest zemalja, od kojih se pet nalazi u Africi: Južnoafrička Republika, Kenija, Mozambik, Nigerija i Tanzanija.

(SEEbiz)

Portal Analitika