Društvo

Objavljena knjiga o postupanju policije tokom oktobarskih protesta

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Savjet za građansku kontrolu policije, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) i nevladine organizacije (NVO) Građanska Alijansa (GA) i Akcija za ljudska prava (HRA) zajedno su objavili knjigu “Pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo: Oktobarski protesti i primjena policijskih ovlašćenja".
Objavljena knjiga o postupanju policije tokom oktobarskih protesta
Portal AnalitikaIzvor

Koautori knjige su Zdenka Perović, Ljiljana Klikovac, Drago Spičanović i Aleksandar Saša Zeković, koji je i urednik, a cilj knjige, koja predstavlja izvještaj o postupanju policije tokom protestnih okupljanja u oktobru prošle godine u Podgorici, je da doprinese spremnosti državnih institucija da garantuju vladavinu prava i obezbijede poštovanje ljudskih prava, prenosi Mina. 

fullsizerender

Kako je saopšteno iz Savjeta, obavljene su potrebne konsultacije i dobijena podrška potpredsjednika Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku, ministra unutrašnjih poslova, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Vrhovnog državnog tužioca i čelnika NVO HRA i GA, sa kojima je građanska kontrola policije blisko sarađivala povodom teme.

“Intencija svih izdavača je bila da se za domaću i međunarodnu javnost pripremi i predstavi jedinstvena publikacija u kojoj će biti objektivno sabrane i neutralno predstavljene tekovine rada svih nadležnih organa i institucija u vezi sa primjedbama na prekoračenje policijskih ovlašćenja - Savjeta za građansku kontrolu policije, Unutrašnje kontrole policije MUP-a, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i VDT-a”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Savjet od unutrašnje kontrole policije, državnog tužilaštva i Zaštitnika zatražio da sažeto predstave svaku individualnu pritužbu, odnosno prijavu (građanina, NVO ili političke partije), ili sopstvenu inicijativu u vezi sa postupanjem policije tokom građanskih protesta u Podgorici u oktobru 2015. godine, kao i tim povodom preduzete radnje.

“Izdavači vjeruju da publikacija doprinosi transparentnosti, profesionalizaciji i snaženju institucija, boljem informisanju javnosti i da podstiče konstruktivan društveni i politički dijalog i argumentovanu diskusiju o kvalitetu rada nadležnih državnih organa”, kaže se u saopštenju.

Kako su objasnili, pažljivim čitanjem ponuđenog sadržaja posebno se uočava konstatacija Osnovnog državnog tužilaštva “Do danas izvršilac nije identifikovan”.

"Zato je knjiga i u funkciji suočavanja policije sa sopstvenom prošlošću i razgradnje negativnog nasleđa i prakse. Suštinski je potrebno uspostavljanje nove policijske kulture koja ne dozvoljava zloupotrebe i nedopustivu, protivzakonitu, solidarnost, odsustvo odgovornosti i ograničavanje, bilo koje vrste, nadzora i istraga", ističe se u saopštenju.

mina

Portal Analitika