Društvo

NVO Klub Velika: Sve je spremno za prvu međuseosku olimpijadu u Velici

Nevladina organizacija "Klub Velika" završila je predhodnih dana posljednje pripreme za održavanje prve međuseoske olimpijade "Čakorske igre" u Velici, 29. i 30. jula kod Novšićkog mosta na Limu. Jedinstveno međuseosko nadmetane u tradicionalnim sportskim disciplinama je organizovano svake godine u istom terminu, na prostoru Čakor - Lim – Visitor. „Ovo je, ujedno, i poziv predstavnicima sela u Crnoj Gori da u narednim godinama učestvuju u ovom prazniku druženja.
NVO Klub Velika: Sve je spremno za prvu međuseosku olimpijadu u Velici
Portal AnalitikaIzvor

Klub Velika“ ima ambiciju da „Čakorske igre“ dobiju regionalni karakter i postanu prepoznatljive ne samo na sjevero-istočnom području Crne Gore, nego mnogo šire. U tom cilju smo priveli kraju prvu fazu uređenja ambiciozno zamišljenog Centra za tradicionalne sportske discipline“, saopštili su oni.

Za ovogodišnje, prvo međuseosko nadmetanje reprezentacije sela se mogu prijaviti najkasnije do 25. jula, a pored seoskih, očekuju se i timovi Vojske i MUP-a Crne Gore. Budući da je predviđeno pojedinačno i ekipno takmičenje u više disciplina, seoske ekipe moraju imati najmanje deset takmičara. Simboličan pečat međuseoske olimpijade "Čakorske igre" i dalje će biti "Memorijalni skokovi sa Novšićkog mosta - Skokovi za nezaborav", koji se održavaju od 2003. godine.

Čakorske igre počeće 29. jula u 12 časova atraktivnim turnirom u „fudbalu na pijesku“, za koji je izgrađeno igralište, koje je prvo takvo u Crnoj Gori. Teren za fudbal na pijesku urađen je uz svesrdnu pomoć državnih i privatnih organizacija i lokalnih samouprava.

„Posjetioci „Čakorskih igara“ će uživati ove godine i u disciplinama: Skokovi sa mosta, Plivaj i penji se, Navlačenje konopom, Šlaufijada niz Lim (četiri i po kilometra), Bacanje kamena s ramena, Guranje sa grede i Skok u dalj iz mjesta. Narednih godina planiramo da Čakorske igre unapređujemo novim sportskim tradicionalnim disciplinama. „govore oni.

Sudije i Stručni žiri će drugog dana - 30. jula proglasiti najbolju seosku reprezentaciju, tj. onu sa najviše bodova iz svih disciplina. Za osvajače prva tri mjesta u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji predviđene su tradicionalne i zanimljive nagrade.

Takođe, svi učesnici i posjetioci moći će da uživaju i u muzičkom programu, a sebe i društvo da počaste pićem i domaćim proizvodima, koje će izložiti lokalni poljoprivrednici. To će biti početak promocije poljoprivredno-turističkih potencijala Velike i ostalih sela Gornjeg Polimlja.

„Čakorske igre“ su mali dio programa „Kluba Velika“, koji se sprovodi cilju stvaranja približne uslove za život i rad, kao što imaju stanovnici u razvijenijim sredinama. Takođe, promocijom proizvodnih i turističkih potencijala naših sela želimo da ukažemo na ogroman prostor za razvoj u poljoprivredi i turizmu, što je i putokaz za našu borbu za očuvanje sela.

„Naša želja je da međuseoska olimpijada „Čakorske igre“ bude primjer i ostalim opštinama u Crnoj Gori i da u saradnji sa nadležnim ministarstvima, lokalnim samoupravama i srodnim nevladinim organizacijama, koje u svom programu imaju kao prioritet očuvanje sela, organizujemo u svakoj opštini međuseoske olimpijade, čije bi se finale održavalo upravo pod Čakorom. Smatramo da bi to bio dobar povod da se ljudi, okupe u svojim zavičajima, a za Crnu Goru to može predstavljati originalnu i nezaboravnu turističko-sportsku ponudu.“zaključili su iz organizacije.

Portal Analitika