Zanimljivosti

Potopljeni brodovi u Skadarskom jezeru “na meti” njemačkih novinara

U organizaciji NTOCG, novinari specijalizovanog njemačkog časopisa “Aquanaut” su u okviru posjete Crnoj Gori obišli barsku opštinu gdje su na Skadarskom jezeru snimali potopljeni parobrod „Skenderbeg“.
Potopljeni brodovi u Skadarskom jezeru “na meti” njemačkih novinara
Portal AnalitikaIzvor

“Ova reportaža će otvoriti značajan prostor za medijsku promociju Skadarskog jezera i kompletne teritorije barske opštine”, saopšteno je iz Turističke organizacije Bar.

Putnički parobrod “Skenderbeg”, dug 21,1m, izgradila je u Trstu 1916. godine brodarska kompanija “Austrian Lloyd Trieste”. Odmah po izgradnji parobrod kupuje Stefan Curani iz Skadra. Od 1924. do 1927.  parobrod je u vlasništvu „Jadransko-skadarske plovidbe“, kada ga otkupljuje AD „Boka“. Od 1934. godine je pripao AD „Zetska plovidba“.

Skoro tri decenije prevozio je putnike i hranu na svakodnevnoj liniji Rijeka Crnojevića – Skadar. U I svjetskom ratu služio je Austrougarskoj, poslije rata Kraljevini Jugoslaviji,  a početkom 1941. godine Italijani su ga pripojili svom plovnom parku. U partizanskoj akciji 12. februara 1942. godine, u karučkom zalivu ispod Crne glavice, borci bataljona “Carev Laz“ su nakon kraće borbe zarobili parobrod i potopili ga bez oštećenja, otvaranjem ventila.

Iz TO Bar dodaju da je barsku opštinu u 2015. godini posjetilo 2.364 turista iz Njemačke,  za 3,19 % više nego u 2014. godini, a ostvareno je 18.762 noćenja, što je za 9,73 % više nego u 2014. godini. (Jedro)

Portal Analitika