Abiznis

RADULOVIĆ: Članstvom u NATO-u Crna Gora će se vratiti u red uglednih zemalja

Portal Analitika objavljuje prevod reportaže najtiražnijeg finskog dnevnog lista Helsingin Sonomat.
RADULOVIĆ:  Članstvom u NATO-u Crna Gora će se vratiti u red uglednih zemalja
Portal AnalitikaIzvor

Moskovljani Roman Ivanov i Georgij Kurbakov, kao i hiljade Rusa, došli su na odmor u crnogorski grad Budvu. Crna Gora je popularna destinacija među Rusima zbog sličnosti jezila i kultura. Crna Gora voli Ruse i Rusi vole Crnu Goru. Uskoro će priobalna balkanska država postati članica NATO-a.

Na zidu kancelarije visi slika komunističkog lidera Tita. Ali kada Crnogorac – upravnik prvoklasnog hotela počinje da govori, stalno pominje zapadne zvijezde.

Žarko Radulović pokazuje sofu na kojoj je sjedjela holivudska zvijezda Angelina Jolie, koja je boravila sa suprugom Bredom Pitom u primorskom gradu u Budvi, u hotelu, kojim upravlja Radulović.

''Pit je odličan momak, razgovarali smo oko pola sata!''

Upravnik hotela je srećan. I ne samo zbog svojih „zvjezdanih'' gostiju, već i zato, što se mala Crna Gora, po njegovom mišljenju, ponovo vraća na kartu svijeta. I ovaj put, kao jedna od zapadnih zemalja, koju obožava.

A razlog za to je zapadna alijansa NATO.

Crna Gora sada radi nešto što nije činila ni jedna zemlja, nakon što je Rusija silom vratila u Evropu ideju o podjeli sfera uticaja.

Crna Gora, sa 620 hiljada stanovnika je prva evropska zemlja, koja je pozvana u NATO nakon početka rata u Ukrajini. 2009.godine, alijansi su se pridružile susjedi Crne Gore: Hrvatska i Albanija, ali su oni dobili poziv da se priključe prije početka rata u Gruziji.

Vojnim akcijama Rusija je uspjela da prekine razgovore o članstvu Ukrajine i Gruzije u NATO-u. Zahvaljujući pristupanju Crne Gore, NATO može da pokaže da Rusija nije mogla u potpunosti spriječiti širenje alijanse.

Za Radulovića članstvo u NATO-u znači vraćanje Crnoj Gori njenog autoriteta.

Posljednji put je osjetio takav ponos kada je Crna Gora bila dio Jugoslavije, zemlje kojom je rukovodio autoritarni Tito, a kome se Radulović divi-

Radulović je tada bio mladi mornar legendarne jugoslovenske pomorske kompanije „Jugookeanija'' i putovao širom svijeta. Po riječima Radulovića jugoslovenski lider je dugo bio na vlasti i bio je poznat širom svijeta.

radulovicokŽarko Radulović vodi prvoklasni hotel u Budvi (Crna Gora). Po njegovim riječima, članstvom u NATO-u Crna Gora će se vratiti u red uglednih zemalja.

Zato fotografija i dalje visi na zidu, iako se mladi mornar pretvorio u sjedokosog prvoklasnog menadžera.

Poslije Titove smrti 1980.godine, počeo je raspad. Jugoslavija je, na kraju, ogrezla u krvavim separatističkim ratovima. Po Radulovićevom mišljenju, o Crnog Gori se gotovo nigdje ne zna.

On vjeruje da će članstvo u NATO promijeniti ovu situaciju. „Sada će na nas gledati kao na dio svjetske zajednice.''

Pitanje članstva u NATO-u izazvalo je raspravu u Crnoj Gori, sličnu onoj koja se vido u Finskoj dugi niz godina. U temlji se razmatraju prednosti i mane referenduma, govori se o mogućoj ruskoj reakciji i razmišlja se o tome kako će članstvo uticati na poziciju Crne Gore u Evropi.

Ali, bojazan od ruske reakcije još uvijek nije najjači razlog za otpor ka članstvu u NATO-u.

Nekoliko sati vožnje od Budve ka unutrašnjosti, u planinskom regionu, je srpsko selo Murino. Na sredini seoskog puta je tabla sa natpisom: „Trg Žrtava NATO-a“.

1999.godine, za vrijeme bombardovanja Kosova, koje se nalazi sa druge strane granice, NATO je bombardovao most koji se nalazi pored trga. NATO je bombardovanje objasnio potrebom da zaštiti albansko stanovništvo. Most se nalazi na putu ka Kosovu.

Tokom udara je poginulo šest osoba, od kojih su troje – djeca.

13-godišnji Miroslav Knežević je na ovom mostu igrao košarku, kada je ratni avion NATO bacio bombu na most. Miroslav je poginuo na licu mjesta.

„Ja nikad neću zaboraviti i nikad neću oprostiti“, - kaže otac Miroslava, Mirko Knežević i počinje da plače.

U Murinu članstvo u NATO-u ne razmatraju kao povratak autoriteta, već kao poniženje. Mirko Knežević pokazuje karikaturu na NATO. Na slici golub mira drži u kljunu granu masline, koja simbolizuje mir, ali su pod njegovim krilima skrivene bombe.

„Sve zemlje koje su se pripojile NATO-u, postaju dio ovog terora.“ Rane nijesu zaliječene, na njihovom mjestu su se pojavili ožiljci, koji podsjećaju na gorke gubitke.“

Mještani sela zahtijevaju da se po pitanju članstva u NATO održi referendum, jer smatraju da je većina stanovništva, kao i oni sami, protiv članstva u NATO. Anketa, koja je objavljena u junu pokazuje da bi kod referenduna razlika bila minimalna, Broj pristalica i protivnika članstav u NATO-u je približno isti.

 

Čini se da se Crna Gora ipak kreće članstvu u NATO.

Poziv u odbrambeni savez NATO je primljen u decembru prošle godine. Sada je na redu faza ratifikacije člansta u parlamentima zemalja članica.

Poslednja ratifikuje članstvo Crna Gora, ali vjerovatno da će se to desiti tek nakon parlamentarnih izbora u oktobru. Međutim, čini se nemogućim da će pro-ruska opozicija preuzeti vodeću poziciju i dostići ostvarenje njihovih zahtjela o sprovođenju referenduma.

Rusija je već komentarisala članstvo Crne Gore u NATO. NATO se nakon ulaska Crne Gore u alijansu neće proširiti do granica Rusije, ali u ovom slučaju, član zapadne alijanse će postati balkanska zemlja, koja je bliska Rusiji u kulturnom i istorijskom planu.

Većina Crnogoraca su pravoslavni, kao i Rusi. Jezik je sličan ruskom jeziku.

Na obali Budve, sve je kao na plažama u Sočiju: svira, nadjačavajući se, muzika u restoranima i Rusima prodaju izlete na ruskom jeziku.

Moskovljani Roman Ivanov i Georgij Kurbakov, kao i hiljade Rusa, došli su na odmor u Budvu. Bronzana boja Kurbakova je toliko jaka da se jedva raspoznaje tetovaža sa licem njegove supruge na grudima.

Rusi vole Crnu Goru, jer Crnogorci vole Ruse. Malo je zemalja u kojima se ruski turisti osjećaju tako dobrodišli.

„A još – ovdje možete doći bez vize“, - objašnjava popularnost Crne Gore Roman Ivanov. Glavni predstavnik ruske dijaspore u Crnoj Gori aleksandar Hrgijan kaže da se , barem do sada, u odnosima između Rusa i Crnogoraca, ništa nije promijenilo, uprkos želji da se uđe u NATO.

„Naši ljudi se ovdje osjećaju prijatno.“

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori se nalazi 10-15 hiljada Rusa. Onih koji privremeno žive u Crnoj Gori je mnogo puta više. Rusi su vlasnici desetine hiljada stanova u Crnoj Gori.

Ako bi Rusija željela da kazni Crnu Goru za članstvo u NATO, objekat bi bio očigledan. Ekonomija zavisi od turizma, a trećina turista koja dolazi u Crnu Goru je iz Rusije. Prošle godine, Rusija je smanjila broj turista u Turski, zabranivši aranžmane u zemlju, nakon obaranja ruskog borbenog aviona.

Direktor hotela Radulović želi da razjasni da ulazak u NATO nije napad na Rusiju.

„Mi volimo Ruse. Moja bivša , a I sadašnja supruga su Ruskinje.“

Radulović želi da Crna Gora bude u NATO-u, jer za njega zapadna alijansa predstavlja stabilnost, jačanje demokratije i prelazak na pravu stranu istorije. Kretanje u pravcu zapada je bio cilj Crne Gore tokom deset godina njene nezavisnosti.

Pravac na tom putu je isti kao i u baltičkin zemljama, zemljana centralne i istočne Evrope, prvo u NATO, a zatim u Evropsku uniju.

„NATO je najvažnija država svijeta“, - rekao je Radulović.

Zajedno sa Crnom Gorom NATO-u će se pridružiti i čovjek , koji je praktično 26 godina, bez prekida na vlasti. Milo Đukanović je nekoliko mandata bio premijer i predsjednik. Tokom njegovog mandata demokratski razvoj je bio slab.

Moskovske turiste ni mali ne brine činjenica da će Crna Gora postati članica NATO-a. Kurbakov čak vjeruje da će odnosi između Moskve i Zapada uskoro postati topliji.

„Uskoro će predsjednik SAD postati Tramp. On i Putin će sklopiti mir“. (Helsingin sonomat)

 

Portal Analitika