Društvo

„Ne damo bolnicu“ – građanska peticija sa već oko 10 hiljada potpisa

Na glavnom gradskom trgu, ispred stare robne kuće Mješovitog veliki natpis i stočić od jutros je bio najposjećenije mjesto u centru Herceg Novog. Organizovana je prva građanska peticija i prikupljanje potpisa za ostanak Bolnice Meljine Novljanima.
„Ne damo bolnicu“ – građanska peticija sa već oko 10 hiljada potpisa
Portal AnalitikaIzvor

Na plakatu piše: “Ne damo bolnicu! Budimo istrajni do kraja u našim zahtjevima da se očuva bolnica i ostavi građanima i gradu Herceg Novom!!! Budimo uz nju, kao što je bolnica bila uz nas!!! Budimo jedno kao nikada do sad!“

Tokom četvorosatne “akcije”, od 8 – 12 h, prikupljeno je 1.400 potpisa, a odziv građana bio je veliki, čak i više nego što su se organizatori nadali, kazala je za Radio Jadran, Biljana Janković, koja je osnovala Fb grupu “Spasimo bolnicu Meljine” i inicirala peticije:

“Znali smo da neće biti građanina koji neće htjeti da potpiše peticiju, jer će nam svima u nekom trenutku biti potrebne zdravtsvene usluge bolnice, bili mladi ili stari. Potpisivanje peticije obavljaće se svakog dana od 8 – 12 h na Trgu, a planiramo punktove da postavimo i na Škveru i u Igalu. Naši volonteri su već krenuli i po prigradskim naseljima kako bi prikupili potpise starijih lica koji nijesu u mogućnosti da dođu”, kazala je Jankovićka.

Pored ove, pokrenute su još dvije peticije. Hercegnovski penzioneri prikupili su oko 6 i po hiljada potpisa, a medicinske sestre bolnice Meljine uspjele su da prikupe nešto preko 3 hiljade potpisa. Iako se tačan broj potpisa još uvijek ne zna, Jankovićka napominje da će precizna statistika biti poznata od ponedjeljka sljedeće sedmice, ali prema njenim saznanjima, do sada je obezbijeđeno oko 10 hiljada potpisa.

Potpsivanje nije ograničeno rokom, ali inicijatori nastoje da prikupe što više potpisa u što kraćem periodu. Naša sagovornica nije mogla još da precizira adrese na koje će proslijediti peticije sa potpisima, ali je sigurna da će stići do onih koji odlučuju o sudbini bolnice Meljine i svih nas. Ona je pojasnila da je ovo čisto građanska kampanja, bez podrške bilo koje NVO, pozicije, opozicije, ili neke institucije. Jer, tiče se isključivo interesa građana i grada. (Radio Jadran)

Portal Analitika