Politika

Bečanović: Bošković prkosi zakonu i odobrava nezakonitosti u školama

''Za brojne nezakonitosti po školama odgovorni su direktori, ali je podjednako odgovoran i ministar Predrag Bošković, koji zna za te prekršaje, ali ih ne ispravlja. I ne samo da ih ne ispravlja, nego i sam sprovodi nezakonite radnje, kao što je protivzakonito imenovanje direktora'', rekla je članica Koordinacionog odbora URA i predstavnica opozicije sa posebnim ovlašćenjima u Ministarstvu prosvjete prof. dr Tatjana Bečanović.
Bečanović: Bošković prkosi zakonu i odobrava nezakonitosti u školama
Portal AnalitikaIzvor

Ona je na konferenciji za novinare najavila zahtjev da bude razriješen Veselin Pićurić, direktor JU Srednja elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić'' u Podgorici. 

"Zapošljava profesore praktične nastave na određeno vrijeme, bez konkursa i bez ugovora o radu.  Brojne su zloupotrebe službenog položaja, očigledno povlašćivanje pojedinih kandidata u odnosu na druge u procesu zapošljavanja, prima u radni odnos kandidate koji ne ispunjavaju uslove konkursa (nemaju položen stručni ispit), zbog čega je prosvjetni inspektor uputio direktora na Operativni dokument za sprečavanje korupcije, jer je u njegovom postupanju prepoznao elemente koruptivnih radnji. Proglašava za tehnološki višak, sprovodi disciplinske postupke", kazala je Bečanović.
 
Ona je dodala da je Pićurić nezakonito otpustio profesore praktične nastave Ranka Ljumovića, Dragana Sandića, Branislava Ivanštanina, koji su pokrenuli sudski spor protiv škole. 

"Ti ljudi su na činjenično neutemeljen način prvo proglašeni tehnološkim viškom, a potom im je, po kontroli Škole od strane radne grupe Ministarstva prosvjete u oktobru 2014. godine, izrečena disciplinska mjera prestanka radnog odnosa. U nalazu prosvjetnog inspektora konstatovano je i nezakonito angažovanje Ivice Surjana, koji je stalno zaposlen u RTCG. Da su imenovani zatečeni nastavnici angažovani, resorno Ministarstvo bi, na mjesečnom nivou, ostvarilo bruto uštedu od oko 2.100 eura (ova situacija traje od 28. maja 2009. godine). Protivzakonito poslovanje direktora Veselina Pićurića košta državu, odnosno poreske obveznike oko 201.600 eura, samo po ovom osnovu. Ja zahtijevam njegovo hitno razrješenje, a ako ga ministar ne razriješi, to znači da podržava sve neregularnosti i nezakonitosti koje je počinio, i koje će tek počiniti direktor Pićurić", istakla je Bečanović.
 
Bečanović je rekla da je ministar Bošković smijenio direktora OŠ "Boško Buha'' u Pljevljima, bez valjanog razloga, a za V.D-a postavio Pavla Čolovića, koji ne ispinjava osnovni uslov za obavljanje te funkcije – 5 godina radnog iskustva u prosvjeti. 
 
"U JU Osnovna škola "Mustafa Pećanin'' Rožaje postoji nezakoniti organizatori nastave, jer radno mjesto "organozator nastave'' nije sistematizovano. Uprkos tome, ministar Predrag Bošković dao je saglasnost za angažovanje Izete Fejzić, supruge reisa Rifata Fejzića, na mjesto organizator nastave. Prekršaj je još ozbiljniji zbog činjenice da gospođa Fejzić nema položen Stručni ispit. Ministar postavlja direktora mimo Odluke suda u JU Osnovna škola "Vladislav Sl. Ribnikar'', Rasovo, Bijelo Polje. Direktorka Svetlana Pavićević, po odluci suda, ne ispunjava uslove za mjesto direktora jer je po struci andragog. Međutim, po nezakonitoj odluci ministra Boškovića, ona je imenovana za direktora. 
U OŠ "Pavle Žižić'', Njegnjevo, Bijelo Polje, Tanja Šebek ne ispunjava uslove za direktora, jer je turizmolog. Uprkos tome ministar Bošković je imenuje za direktora. U OŠ "Nedakusi'' Bijelo Polje'' za direktora je imenovan Senad Sijarić sa višom školom, iako su se na Konkurs javili kandidati sa visokom stručnom spremom. Postavlja se pitanje po kojim kriterijumima se biraju direktori? Sva navedena imenovanja su protivzakonita, a ako ministar krši zakon, od koga možemo očekivati da ga poštuje", zaključila je Bačenović.
 
Ona je ukazala na novi talas nezakonitog zapošljavanje jer je raspisano 98 oglasa za zapošljavanje u prosvjeti od dana raspisivanja izbora, koje se desilo prošle sedmice. "U saradnji sa ZZCG nastojaćemo da obezbijedimo regularne procedure, kao i obavežemo direktore da daju pisano obrazloženje zašto je angažovao jednog, a ne nekog drugog kandidata.  Tri konkursa su potpuno nezakonita jer Zakon ne dozvoljava zapošljavanje na neodređeno u predizbornom periodu", rekla je Bečanović.

Portal Analitika