Društvo

Radulović o parastosu Draži: To je ideologija SPC

Predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, kazao je za Portal Analitika da ga uopšte ne iznenađuje parastos koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) služila Draži Mihailoviću i stradalim četnicima jer je to, kako ističe, njihova ideologija.
Radulović o parastosu Draži: To je ideologija SPC
Portal AnalitikaIzvor

Povodom 70. godišnjice smrti četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića u crkvi Svete Trojice u Gornjem Grblju u nedjelju je služen parastos vođi četnika i stradalim četnicima iz Grblja, na čelu sa majorom Đurom Ivetićem. Parastos je služio otac Momčilo Krivokapić.

Radulović smatra da je mitropolit Amfilohije morao da održi ovaj parastos da bi vjernicima pokazao da nije skrenuo sa "pravog puta".

"Uopšte me ne iznenađuje parastos koji je SPC služila, jer je to njihova ideologija. Mitropolit Amfilohije je bio zbunjen reakcijama Ruske pravloslavne crkve povodom Sabora na Kritu i sugestija da se poboljšaju odnosi sa papom Franjom. Da mu se pastva ne bi zbunila, održao je taj parastos - prije svega da svima da do znanja da je i dalje na "pravom putu" i da sa toga puta nema skretanja“, rekao je Radulović za naš portal.

Predsjednik Matice crnogorske je istakao da taj čin treba protumačiti i kao doprinos rehabilitacijama koje se sprovode u Srbiji. Ono na što, kako naglašava, treba upozoriti je činjenica da proces klerikalizacije u Crnoj Gori ide svojoim tokom.

"Uskoro možemo očekivati i ozbiljnije nasrtaje na ovo malo sekularizma koje smo sačuvali i na ovo malo antifašizma na kojem Crna Gora počiva", smatra Radulović.

Poručuje da je SPC "firma koja se bavi takvim stvarima i ništa društveno mračno i užasno ne treba da iznenadi".

B.K.

Portal Analitika