Sci/Tech

Senzacionalna otkrića teleskopa Kepler!: Otkrivene 104 planete, četiri nastanjive!

NASA je danas objavila da su pomoću svemirskog teleskopa Kepler pronađene 104 nove egzoplanete, od kojih bi četiri mogle biti nastanjive.
Senzacionalna otkrića teleskopa Kepler!: Otkrivene 104 planete, četiri nastanjive!
Portal AnalitikaIzvor

U nastavku misije K2, u kojoj su u maju ove godine pronađene 1.284 planete van Sunčevog sistema, pomoću Keplera je pronađeno 197 novih "kandidata" za planete, od kojih je 104 potvrđeno da jesu.

Ovim se broj poznatih egzoplaneta povećao na 2.429, od kojih bi na 25 mogao postojati život.

Među tih 104, četiri koje kruže oko zvijezde K2-72 su najvjerovatnije stjenovite poput Zemlje i na njima je moguć život.

K2-72 je zvijezda M kategorije kakvih je više od 3/4 trenutno poznatih zvijezda, a nalazi se na udaljenosti od 181 svjetlosne godine od nas u sazvježđu Vodolije.

Planete koje kruže oko nje su prečnikom između 20 i 50 posto veće od Zemlje, a njihova matična zvijezda je upola manja od Sunca i isijava upola manje svjetlosti.

Život na ovim planetama je moguć iz razloga što su izuzetno blizu K2-72, bliže nego što je Merkur Suncu, i nalaze se u "nastanjivoj zoni".

Naučnici pretpostavljaju da su dvije planete najbliže K2-72 najvjerovatnije pretople da na njima postoji život kao na Zemlji, dok na druge dvije najvjerovatnije postoji tekuća voda kao na Zemlji.

Godina na planeti K2-72c, trećoj od svoje zvijezde, traje 15 dana na Zemlji i ona je oko 10 posto toplija od Zemlje.

Na planeti K2-72e godina traje 24 zemaljska dana, a ona je 6 posto hladnija nego Zemlja.

 

klix.ba

Portal Analitika