Region

Izetbegovićev čuvar tvrdi: Alija je naredio napad na Markale

Bivši pripadnik obezbjeđenja Alije Izetbegovića izjavio je da su napad na pijacu Markale organizovali Izetbegović i islamski vjerski poglavar Mustafa Cerić.
Izetbegovićev čuvar tvrdi: Alija je naredio napad na Markale
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, on je svedočeći u odbranu Ratka Mladića istakao da su napad sproveli generali Armije BiH.

Svjedok je – pod pseudonimom GRM-116, skrivenog lika i elektronski izmenjenog glasa – izjavio da je kao pripadnik specijalne jedinice “Biseri”, 1992-94. bio u obezbjeđenju Predsjedništva BiH koje je zasjedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu.

Mladićev branilac Miodrag Stojanović u sudnici je citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u jedinici “Biseri”.

GRM-116 tvrdio je da je imao priliku da čuje šta su predsjednik Predsedništva Izetbegović, reis-ul-ulema Mustafa Cerić, general Sefer Halilović i drugi zvaničnici govorili na sastancima.

“Najsnažniji uticaj” na Izetbegovića, prema njegovim riječima, imao je reis-ul-ulema Cerić, a njihov glavni cilj bio je da izazovu intervenciju Zapada na strani Muslimana “izazivanjem masovne patnje” u Sarajevu i Srebrenici.

Kako kaže, reis Cerić je “brzo ubijedio” Izetbegovića da je “to ispravno” i da se “žrtve moraju podneti”.

Govoreći o napadu na Markale, GRM-116 posvjedočio je da je “ta ideja potekla od reisa, a sproveli su je generali Halilović i Mustafa Hajrulahović zvani Talijan”.

“Njih dvojica iznijeli su taj plan da se minobacač postavi u pravcu Špicaste stijene, kod sela Mrkovići, jer se znalo da Srbi tamo imaju artiljeriju koja gađa često, tako da se ta granata utopi u tu paljbu”, rekao je.

Na sljedećem sastanku, međutim, Halilović je izvjestio da “prvi pokušaj nije uspio” jer je “granata pala na neki krov blizu Markala”, a zatim je, za novi pokušaj, čekano da na osmatračkom položaju Unprofora bude ista posada, sa kojom je postojao dogovor da “ne broje naše granate”.

“Alija im je rekao: Pokušajte ponovo. Oni su otišli i uskoro smo čuli šta je bilo s Markalama”, izjavio je GRM-116.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, granata, koja je 5. februara 1994. ubila 66, a ranila 140 građana, na Markale je bila ispaljena sa položaja VRS.

Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić susretali su se, prema rečima svjedoka, i sa komandantom 28. divizije ABiH u Srebrenici Naserom Orićem. Naložili su mu da organizuje napade na okolna srpska sela kaok bi “isprovocirao Srbe da granatiraju Srebrenicu, ne bi li izazvao međunarodnu intervenciju protiv Srba”.

“Alija i reis su to prihvatili, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: ‘Talijan će to…'”, opisao je svedok, naglašavajući: “Bio sam prisutan kada je Alija to odobrio”.

“Čuo sam kako pričaju da Naser dobro obavlja posao”, kazao je GRM-116, koga će sutra unakrsno ispitivati tužioci.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici: progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

 

vijestiizregije.info

Portal Analitika