Politika

CDT: Na startu prekršen Zakon

Većina institucija i lokalnih samouprava nije u propisanom roku objavila obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu, čime je prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
 CDT: Na startu prekršen Zakon
Portal AnalitikaIzvor

CDT je, nakon isteka sinoćnjeg roka, pretraživao internet stranice 38 institucija (Skupština, Generalni sekretarijat Vlade, Predsjednik, ministarstva, samostalni organi uprave), 23 opštine i 13 privrednih društava (sa najvećim obrtom/brojem zaposlenih) čiji je osnivač i/ili vlasnik država i provjeravao da li su objavljeni podaci o putnim nalozima i analitičke kartice o potrošnji.
Istraživački tim CDT-a, kako je saopštila predsjednica CDT-a Milica Kovačević, detaljno je provjerio veb sajtove institucija, opština i preduzeća kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač.
Te institucije i opštine, kako podsjećaju iz CDT-a, imaju zakonsku obavezu da od dana raspisivanja izbora sedmodnevno na veb stranicama objavljuju putne naloge i analitičke kartice, dok su privredna društva dužna da u istom periodu objavljuju izdate putne naloge.
„CDT je utvrdio da su putne naloge objavila samo dva ministarstva (Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija), dva samostalna organa uprave (Direkcija za zaštitu tajnih podatka i Sekretarijat za zakonodavstvo) i šest opština (Nikšić, Tivat, Danilovgrad, Šavnik, Cetinje, Kolašin)“, navela je Kovačević.
Kako je rekla, Opština Gusinje nema čak ni veb stranicu, pa je putne naloge objavila na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, dok dokumentima na sajtu opštine Kotor nije bilo moguće tehnički pristupiti.
„Iako je moguće da neki organi u ovom periodu nijesu izdavali putne naloge, to na svojim veb stranicama nijesu naveli“, dodala je Kovačević.
Prema njenim riječima, od 13 privrednih društava (Aerodromi Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore, Plantaže, Morsko dobro, Montenegro Airlines, Željeznička infrastruktura, Pošta Crne Gore, Željeznički prevoz, Nacionalni parkovi, Rudnik uglja, Luka Bar, Montenegro Bonus, Crnogorski elektroprenosni sistem), čije su sajtove pretraživali, samo je Montenegro Airlines objavio putne naloge.
„Analitičke kartice su objavila samo četiri ministarstva (Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo rada i socijalnog staranja), sedam opština (Podgorica, Nikšić, Tivat, Danilovgrad, Šavnik, Cetinje, Kolašin) i četiri samostalna organa uprave (Zavod za statistiku, Direkcija za zaštitu tajnih podataka, Sekretarijat za zakonodavstvo, Sekretarijat za razvojne projekte)“, saopštila je Kovačević.
CDT je apelovao na Agenciju za sprječavanje korupcije da preduzme odgovarajuće mjere i pokrene postupke protiv svih institucija, opština i preduzeća koje ne objavljuju obavezna dokumenta i ne poštuju Zakon.
„Nepoštovanjem zakona, institucije, opštine i preduzeća otvaraju prostor za sumnje u zloupotrebe državnih resursa tokom izborne kampanje i dodatno urušavaju povjerenje u izborni proces“, ocijenila je Kovačević.
Iz CDT-a su podsjetili da su ciljevi Vlade izbornog povjerenja fer, transparentni i zakoniti izbori i da takav pristup i nepoštovanje obaveza dovodi u pitanje zakonitost izbornog procesa.

MINA

Portal Analitika