Abiznis

Lekić: A2A ima pravo da proda akcije EPCG bilo kome

Kad je u pitanju ugovor za drugi blok pljevaljske termolektrane, čudno je da poslije dugih pregovora dolazimo u cajtnot, u forsiranje, kao da se problemi koji su se pojavili tokom pregovora nijesu mogli otkloniti. Nejasno je i zašto se mistifikuje tekst ugovora sa A2A i aneksi, ako tu nema nekih članova ugovora koji nijesu povoljni za Vladu i javni interes, ocijenio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
Lekić: A2A ima pravo da proda akcije EPCG bilo kome
Portal AnalitikaIzvor

"Takođe, indikativno je da Vlada na samom kraju svog mandata dogovara vrlo važan investiciono- razvojni projekat, koji bi morao biti ratifikovan u Skupštini. Vjerovatno da ni strani partneri nijesu oduševljeni tajmingom dogovora sa faktički tehničkom Vladom. Da li će to biti 'vruć krompir' novoj vladi, koja će morati da prihvati nešto na šta se prethodna obavezala, a parlament usvojio? Osim ako u aktuelnoj, tehničkoj Vladi nisu ubijeđeni da će dobiti novi mandat", rekao je Lekić. 

On se pita i koji je interes Vlade da forsira italijansku kompaniju A2A kao manjinskog akcionara u EPCG sa upravljačkom funkcijom. 

- U slučaju da A2A odluči da proda svoj manjinski paket akcija EPCG, njihovo pravo je da ga prodaju onome ko ponudi najviše, a ako u Vladi procjene da kupac nema reference da  upravlja kompanijom onda Vlada treba da delegira svoje ljude u odbor direktora. Ni u svjetskoj praksi nije neobično da država upravlja nacionalnom energetskom kompanijom- naveo je Lekić.   

Portal Analitika