Svijet

Gulen: Ne vjerujem da ću biti izručen

Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik i oštri protivnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, ocijenio je danas da je zahtjev turskih vlasti da ga SAD izruče Ankari zbog navodne uloge u neuspjelom puču unaprijed osuđen na neuspjeh.
 Gulen: Ne vjerujem da ću biti izručen
Portal AnalitikaIzvor

Gulen, duhovni lider pokreta Hizmet, koji promoviše umjereni Islam u više desetina zemalja, negira optužbe Ankare da stoji iza pokušaja puča.
"Lično nijesam zabrinut," rekao je Gulen, u intervjuu nekolicini medija, uključujući AFP, u svom domu u Pensilvaniji gdje živi u dobrovoljnom izgnanstvu od 1999. godine.
"SAD su zemlja zakona. Zakon ovdje suvereno vlada. Ne vjerujem da će vlada obratiti pažnju na bilo šta što nije pravno osnovano", rekao je Gulen.
Erdogan koji Gulenov pokret smatra terorističkom organizacijom rekao je Si-en-en-u rekao da će narednih dana podnijeti i zvaničan zahtjev za izručenje sedamdesetpetogodišnjeg imama.
Međutim, američki državni sekretar Džon Keri je rekao da će Ankara morati da pruži "dokaze a ne tvrdnje" protiv Gulena, podsjeća AFP.
Turska vlada je prethodno bezuspješno pokušala da isposluje izručenje Gulena poslije korupcionaškog skandala 2013. godine u kome su  tri ministra podnijela ostavku.
"Pošto to nijesu bili pravni zahtjevi, američka vlada ih nije uzimala za ozibljno," podsjetio je Gulen.
Sada, će, kako je ocijenio, pokušati da urade isto sa ovim pokušajem puča. Gulen ne samo da negira učesće već je i osudio pokušaj puča u kome je skoro 300 ljudi poginulo.
"Uvijek sam bio protiv vojne intervencije u unutrašnjoj politici," rekao je Gulen.
On je nazvao pokušaj puča "izdajom turske nacije" i dodaje da bi pozvao zavjerenike da odustanu da je znao za planove o rušenju vlade.

 

Portal Analitika