Društvo

Agencija za elektronske medije: Zabrinjavaju novi amandmani na medijske zakone

Radikalno mijenjanje postojeće medijske regulative nije adekvatan i održiv način da se ona unaprijedi. Ovo posebno ima težinu jer se radi o zakonima iz oblasti osnovnih ljudskih prava, istakao je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije Mladen Lompar.
Agencija za elektronske medije: Zabrinjavaju novi amandmani na medijske zakone
Portal AnalitikaIzvor

Reagujući na nedavno podnesene amandmane Skupštini Crne Gore na postojeće medijske zakone, Savjet Agencije za elektronske medije izrazila je zabrinutost zbog mogućeg ishoda.

- Pored toga što predlozi izmjena zakona imaju niz dobrih rješenja, imaju i čitav niz loših amandmana koji mogu ozbiljno ugroziti funkcionisanje postojećeg medijskog sistema, a veliki broj medija dovesti na ivicu opstanka. Savjet Agencije za elektronske medije je mišljenja da se o svim izmjenama medijskih zakona mora organizovati javna rasprava, prije njihovog upućivanja u redovnu proceduru Skupštine Crne Gore. Takođe smatramo da bi trebalo čuti i mišljenje eksperata Savjeta Evrope i Evropske Komisije. Na ovaj način bi se izbjegla brzopleta rješenja koja mogu unazaditi kompletan medijski sistem u našoj državi i vratiti nas na stanje od prije  petnaest godina. Zato apelujemo na Skupštinu da predložene izmjene zakona vrati na javnu raspravu, pa tek po njenom okončanju stavi na dnevni red - navodi se u saopštenju Savjeta, koje potpisuje Lompar.

Portal Analitika