Abiznis

GVOZDENOVIĆ: Posjeta Piranskoj solani daje nadu za brzu obnovu berbe soli u Ulcinju

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Uroš Andrijašević boravili su u posjeti Piranskoj solani u Sloveniji.
GVOZDENOVIĆ: Posjeta Piranskoj solani daje nadu za brzu obnovu berbe soli u Ulcinju
Portal AnalitikaIzvor

Posjeta je organizovana sa ciljem upoznavanja sa procesom proizvodnje soli u Piranu i analize mogućnosti primjene istog proizvodnog modela u Crnoj Gori, kako bi već tokom ove godine, u mogućoj mjeri, bila pokrenuta ova aktivnost na solani u Ulcinju.

- Primjer proizvodnje soli na najtradicionalniji način, koji je zastupljen u Piranskoj solani, daje nam za pravo da se nadamo da će već ove godine biti moguće obnoviti proizvodnju soli u Ulcinju, u količinama u skladu sa trenutnim mogućnostima. Takođe, ohrabreni smo ovim što smo vidjeli, jer na duplo manjem prostoru nego što je ulcinjska solana, jednako uspješno funkcionišu proizvodnja soli, proizvodnja kozmetičkih i ljekovitih preparata, zdravstveni turizam i park prirode - istakao je ministar Gvozdenović.

Posjeta je bila prilika i za razmjenu iskustava po pitanju korišćenja finansijskih mogućnosti pretpristupnih fondova EU, koje je Piranska solana u velikoj mjeri iskoristila.

Dogovorena je i uzvratna posjeta predstavnika Solane Piran, kako bi se na samom lokalitetu ulcinjske solane upoznali sa trenutnim stanjem i mogućnostima za proizvodnju, što, imajući u vidu jednostavan proizvodni proces, može rezultirati skorom berbom soli i obnovom proizvodnje u Ulcinju.

Obnova proizvodnje soli je, uz zaštitu prostora Solane u Ulcinju, jedan od osnovnih razloga za privremeni zakup ovog sistema od strane Javnog preduzeća za nacionalne parkove. 

Portal Analitika