Kultura

Le Korbizjeova zdanja na listi kulturne baštine UNESCO-a

Sedamnaest zdanja koja je projektovao čuveni francuski arhitekta, slikar i spisatelj švajcarskog porijekla - koji je presudno uticao na savremenu svjetsku arhitekturu XX vijeka - Le Korbizje, stavljeno je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, izvijestila je švajcarska vlada.
Le Korbizjeova zdanja na listi kulturne baštine UNESCO-a
Portal AnalitikaIzvor

Među građevinama su Maison Guiette u belgijskom Antverpenu, Nacionalni muzej zapadne umjetnosti u Tokiju, dvije zgrade iz naselja Vajsenhof u njemačkom Štutgartu i još neka zdanja u Francuskoj, Švajcarskoj, Argentini i Indiji.

- Le Korbizje, pravim imenom Šarl-Eduar Žanre-Gri, presudno je uticao na savremenu svjetsku arhitekturu XX vijeka - stoji u saopštenju švajcarske vlade, te dodaje da njegovi arhitektonski projekti i djela „utjelovljuju izuzetne arhitektonske i građevinske odgovore na društvene izazove XX vijeka“.

- Le Korbizje je jedan od najvećih arhitekata XX vijeka, a njegova djela, pisana i projektovana, uticala su na velike tehničke i konceptualne izmjene na području arhitekture i urbanizma u savremenoj svjetskoj arhitekturi - navodi se na zvaničnoj stranici UNESCO-a.

Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, kao i novih građevnih metoda, u arhitekturi je donio radikalan raskid s tradicionalnim formama gradnje.

Rođen je u Švajcarskoj 1887. godine, a pseudonim Le Korbizje preuzeo je 1920. od djeda po majci koji se prezivao Lekorbizje. Postao je francuski državljanin 1930. godine, a umro je 1965. Njegov lik nalazi se na novčanici od 10 švajcarskih franaka.

Izvor i foto: Tportal.hr/Hina/Profimedia/lescouleurs.ch

Portal Analitika