Zanimljivosti

Ove „zdrave“ namirnice mogu da oštetete vaš DNK

Kako biste zaštitili svoj DNK od starenja, treba da izbjegavate konzumaciju određenih fitohemikalija koje mu mogu da naškode.
Ove „zdrave“ namirnice mogu da oštetete vaš DNK
Portal AnalitikaIzvor

Da li ste znali da celer i slične biljke iz iste porodice prave prirodne otrove poznate kao furokumarini? Među toksinima je i psoralen, kojim se on brani od insekata, a pošto postojeći vještački pesticidi ubijaju insekte i prije nego što napadnu povrće, u celeru ima još više ovih hemikalija. Ipak, celer nije jedini - mnoge druge biljke koje koristimo u ishrani sadrže opasne hemikalije, makar u tragovima. Evo liste namirnica koje mogu da oštete vaš DNK.

Gorki krastavci: Kukurbitacini su visoko toksične prirodne hemikalije koje oštećuju DNK i nalaze se prirodno u povrću poput krastavaca. One su gorkog ukusa, pa ako je plod od kog ste napravili salatu gorak, možda bi bilo bolje da ga preskočite.

Velike količine kelja, prokelja i karfiola: Goitrogeni su fitohemikalije koje se nalaze u repi i sličnom povrću. One utiču na rad vaše tiroidne žlijezde i to tako što je sprječavaju da koristi jod iz hrane. Zato treba izbjegavati uzimanje sirovih kupusnjača, ali na barene možete da „navalite“ bez problema.

Kikiriki: Mikotoksini su hemikalije koje proizvode gljivice. Aflatoksini su najpoznatiji među njima, a proizvode ih mikrobi Aspergillus flavus. Osim što mogu da izazovu rak jetre, mogu da dovedu i do urođenih anomalija, te direktno oštetete DNK. Aflatoksini se obično nalaze u žitaricama koje se skladište u velikim mračnim i vlažnim magacinima, ali i u kikirikiju.

Suvo voće: Ohratoksin A je još jedan mikotoksin koji proizvode mikrobi i, kao i aflatoksin, može da ošteti vaš DNK. U tijelo se obično unosi preko sušenog voća i neprikladno skladištenih žitarica. Takođe, detektovan je u više prilika u formulama za bebe, hrani za mališane na bazi žitarica i jabuka.

Izvor i foto: B92.net/Fox News/Thinkstock

Portal Analitika