Kultura

Goranović - Žou: Crnogorski umjetnici uskoro na rezidencijalnom boravku u Čikagu

Ministar kulture Pavle Goranović razgovarao je juče sa svjetski priznatim likovnim umjetnikom Šan Zou Žouom, tokom njegove posjete Crnoj Gori.
Goranović - Žou: Crnogorski umjetnici uskoro na rezidencijalnom boravku u Čikagu
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom bilo je riječi o uspostavljanju saradnje Fondacije, koju su u Čikagu osnovala braća Žou, i Ministarstva kulture, a koja bi omogućila rezidencijalne boravke, radne i istraživačke posjete naših umjetnika Sjedinjenim Američkim Državama.

Ministar Goranović kazao je da je prijedlog o rezidencijalnom boravku crnogorskih umjetnika u Čikagu sjajna prilika za njihovo usavršavanje, ali i predstavljanje crnogorske kulture svijetu, te da će Ministarstvo kulture pružiti punu podršku u organizaciji.

- U razgovoru sa Ministrom umjetnik, koji sa svojim bratom Da Huangom Žouom živi i stavara u Kini i SAD, izrazio je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori, ističući da je to posebna zemlja iz koje će ponijeti inspiraciju za nova likovna djela. Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima za predstavljanje stvaralaštva braće Žou u Crnoj Gori, organizacijom izložbe u nekoj od crnogorskih institucija kulture u narednom periodu - navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

Prilikom obilaska Cetinja, umjetnik Žou je posjetio Muzej kralja Nikole, Biljardu, Umjetnički muzej i Njegošev mauzolej na Lovćenu.

Braća Žou su jedni od najpriznatijih savremenih stvaralaca. Potiču iz Kine, i već dugi niz godina žive i rade na relaciji Čikago - Peking. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja i izlagali su u najreferentnijim galerijama i muzejima širom svijeta. Poznati su po zajedničkom stvaralaštvu koje traje više od 40 godina.

Portal Analitika