Finansije

Ugovor sa Škoda Prahom biće usaglašen do kraja sedmice

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić naveo je da je prijedlog akcionarskog ugovora između države i A2A, koji je prihvatljiv za Vladu i italijansku stranu, u interesu Vlade, države i građana.
Ugovor sa Škoda Prahom biće usaglašen do kraja sedmice
Portal AnalitikaIzvor

- Taj ugovor donosi realizaciju bloka dva, donosi odustajanje A2A od arbitraže, kao i naše neodustajanje od arbitraže u situacijama kada postoje krivična gonjenja - rekao je Kavarić za TVCG.

On je podsjetio je da je tim ugovorom predviđena izlazna opcija, prema kojem Vlada ima pravo prvokupnje za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Istakao je i da je uvijek postojala bojazan da Italijani svoje akcije prodaju nekom nereferentnom investitoru.

- Opcijom ugovora koji imamo na stolu ta se bojazan značajno smanjuje, jer postoji pravo preče kupovine. To je dogovoreno sa Italijanima i nalazi se u predlogu akcionarskog ugovora koji smo raspravljali - kazao je Kavarić.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević saopštio je da je tim EPCG uspio da u pregovorima sa Škodom Prahom značajno smanji cijenu gradnje drugog bloka TE.

- Zadnju ponudu smo dobili na 329 miliona eura, što je 20 miliona manje od početne cijene i vjerujemo da možemo postići dodatno smanjenje - rekao je Kovačević i najavio da slijedi nova runda pregovora, te da očekuje da će se do kraja sedmice usaglasiti cijena sa češkim partnerom.

- Naša je projekcija 321,68 miliona eura i mislim da će konačna cijena biti vrlo blizu - zaključio je Kovačević za TVCG.

Portal Analitika