Finansije

FOTO: Prvi stanari u Portonovom iduće godine, a gosti u hotelu One&Only 2018.

Najava iz kompanije Azmont investments da je nakon prezentacije u Londonu počela prodaja preko 100 stanova i apartmana u budućem luksuznom naselju Portonovi dvostruko intrigira ovdašnju javnost.
FOTO: Prvi stanari u Portonovom iduće godine, a gosti u hotelu One&Only 2018.
Portal AnalitikaIzvor

Prvo, iako prosječni građanin Crne Gore neće, ili jednostavno ne može, biti u ulozi kupca, ipak, želi da zna kako će se kretati cijene kvadrata. Drugo, prije dvije godine, tadašnji izvršni direktor Azmonta, Server Birkan demantovao je spekulacije da će se prvo graditi apartmani kako bi se njihovom  prodajom obezbijedio novac za gradnju  hotela One&Only. On je tada na pressu izjavio da nije cilj gradnja apartmana  i njihova  prodaja prije nego što se oni završe, već da žele da izgradnjom  hotela i marine stvore potražnju za ovim kompleksom u cijelom svijetu, pogotovo u zahtjevnom jet set-u.

portonovi1No, dvije godine kasnije “Azmont investments” je izašao na tržište nekretnina, ali tek počeo pripremne radove za gradnju prvog One&Only hotela u Evropi.
Menadžerka za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje, Azmont investmentsa, Adrijana Husić, kaže da gradnja rizorta ide po planu, kao i da u ovoj fazi nije moguće dati cijene stanova.
– Pri kraju je šipovanje za buduću marinu od 220 vezova. Prve zgrade u naselju Lower Village gotove su u tzv.grubim radovima. Slijedi ljepši dio koji sve zanima. Nastavljamo gradnju, jer je naš plan da taj dio naselja sa marinom i glavnim šetalištem bude spreman za otvaranje već naredne godine. Na prodaju su već sada  133 stana i apartmana u dijelu Lower village i marine, odnosno 89 stanova  u Donjem naselju i ostatak  su stanovi u dijelu marine. Biće izgrađene i brojne radnje, restorani, kafići i butici poznatih modnih marki – ističe Husić.

Nakon prvih prijava u kompaniji očekuju dobru prodaju stanova, koji će biti useljivi u drugoj polovini naredne godine, ali za cijene Adrijana Husić kaže:

– To se ne komentariše u ovoj fazi. Portonovi je jako kompleksan projekat u okviru koga je počela priprema za gradnju One&Only hotela. Njegovo otvaranje je planirano za 2018. godinu. Na nama kao investitoru  je prvo da stanove i apartmane prodamo i dobijemo prve stanovnike Portonovog, a dalje se gradnja nastavlja u okviru cijelog rizorta.Buduće naselje na površini od 26 ha imaće 290 jedinica i gradi se u nekoliko faza. Koštaće 650 miliona eura, a do sada je uloženo oko 160 miliona, što je više od predviđenpog ugovorom o dugoročnom zakupu bivše kasarne u Kumboru, kaže Husić.

Ona tvrdi i da su svi objekti od kulturno istorijskog značaja, poput crkve Sv. Neđelje, sa antičkim ostacima, lansirne rampe iz doba Austrougarske, sačuvani. Sa nadležnim institucijama rade na zaštiti i njihovoj valorizaciji.

Glavni izvođač u Portonovom je italijanska kompanija “Pizzarotti”, koja je angažovala brojne podizvođače kako bi radovi tekli planiranom dinamikom.

portonovi projekat 2

– Ono što nas raduje jeste to što oni prate našu sugestiju da ukoliko postoji intersovanje lokalnih firmi i radne snage da budu uposleni u skladu sa potrebama Portonovi rizorta -odgovorila je Husić na naše pitanje o broju i strukturi radnika.

Ona podsjeća i da je Azmont nedavno potpisao ugovor sa Univerzitetom Donja Gorica i francuskom školom Vatel o formiranju novog studijskog programa od iduće godine, kao i da će  dodijeliti 5 stipendija, prvenstveno mladima iz Herceg Novog i Boke. (Radio Jadran)

Portal Analitika