Svijet

Tužilac: Napad u Nici pripreman, ubica izviđao mjesto

Istraga napada u Nici pokazala je da je ubica nekoliko sati prije tog čina izviđao mjesto napada i da je snimio četiri „selfija” na šetalištu u Nici, rekao je tužilac zadužen za istragu Fransoa Molen.
Tužilac: Napad u Nici pripreman, ubica izviđao mjesto
Portal AnalitikaIzvor

- Više slika izvučenih iz mobilnog telefona ubice pokazuju kako je on 14. jula popodne bio na aveniji uz obalu, ispred plaže, ispred kamiona, na Engleskom šetalištu i ispred pješačke ulice. Istraga je utvridila da je napad bio „smišljen i pripreman”, bar nekoliko dana prije samog čina - rekao je Molen, glavni francuski tužilac za borbu protiv terorizma.

Pregled istorije upotrebe računara počinioca napada, francuskog državljanina tuniskog porekla Mohameda Bulela, pokazuje i interesovanje za radikalni džihadistički pokret, rekao je Molen.

- Ubica je od 1. do 13. jula skoro svakodnevno preko interneta tražio vjerske izreke koje koristi Islamska država kao sredstvo propagande, kao i izvještaje o novijim terorističkim akcijama, kao što je napad u Orlandu, u kome je 12. juna ubijeno 49 ljudi - rekao je Molen.

On je dodao da je Bulela gledao fotografije koje prikazuju slike nasilja i leševa, te snimke vezane za radikalni islam.

- Iako nijedan element istrage u ovoj fazi ne pokazuje pripadnost Mohameda Bulela terorističkoj organizaciji Islamska država, niti veze s pojedincima koji kažu da pripadaju toj organizaciji, istraga njegovog računara pokazuje određen interes - i to nedavni - za radikalni ekstremistički pokret - rekao je Molen.

On je dodao da istraga za sada nije ustanovila postojanje formalnih veza između ubice i organizacije Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad.

U napadu u četvrtak u Nici poginule su 84 osobe, a više od 200 je povrijeđeno. Tužilac je rekao da radikalizacija može da se dogodi brže kod osoba koje su poremećene ili koje su fascinirane nasiljem.

Izvor i foto: N1info.com/Beta/AFP

Portal Analitika