Društvo

Ne postoje „crnogorske veze“ za ISIL, ali…

Nema crnogorskih transverzala, ozbiljno uspostavljenih „veza“ i takozvanih logističkih baza, centara ili ćelija, koje su organizovano uključene u edukaciju, mobilizaciju i transfer potencijalnih džihadista sa prostora ovog dijela Balkana, naglasio je za Pobjedu Nermin K. porijeklom iz Ulcinja, tokom nedavnih razgovora vođenih u Novom Pazaru i Tutinu.
Ne postoje „crnogorske veze“ za ISIL, ali…
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o mladom čovjeku koji je od marta 2013. do marta 2015. godine proveo u Siriji, u područjima pod kontrolom takozvane ISIL države, kao informatički i ekspert programerstva. Po prirodi posla, saznao je i mnoge „važne detalje, nedostupne široj javnosti“. Mnogi od njih, objašnjava on, vezani su za puteve dolazaka više od 900 muslimana iz zemalja nastalih od bivših republika SFRJ. Toliko ih je, otprilike, od druge polovine 2011. do sredine marta 2015. godine bilo ukupno na ratištima u Siriji, Iraku i Libiji.

Prema evidencijama koje je dobijao iz ISIL baza, na teritorijama kalifata, u vojnim i logističkim formacijama „registrovano“ je najviše radikalnih islamista sa Kosova - oko 350. Zatim po brojnosti slijede državljani Bosne i Hercegovine - 250, Makedonije - 220, Srbije - 55, Slovenije - 10 i Hrvatske - 8.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika