Region

Potvrđena optužnica za ubistvo Nikole Bojovića

Krivično vanpretresno vijeće Specijalnog suda potvrdilo je optužnicu za ubistvo Nikole Bojovića. Vijeće je donijelo odluku na sjednici 15. jula da potvrdi optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal, protiv Slobodana Šaranovića, Miloša Delibašića, Miloša Vojnovića, Slaviše Novakovića, Saše Cvetanovića, Ratka Koljenšića i Gorana Bojanića.
Potvrđena optužnica za ubistvo Nikole Bojovića
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Oni se terete za krivična djela  - udruživanje radi vršenja krivičnih djela, i teško ubistvo.

Po ocjeni krivičnog vijeća, “dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, po svom kvalitetu i značaju, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljena lica preduzela radnje iz činjeničnog opisa krivičnih djela koja im se optužnicom stavljaju na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slučaju”.

U sudu posebno ističu da Krivično vanpretresno vijeće nije ovlašćeno da cijeni da li činjenice i okolnosti na kojima je optužnica zasnovana pružaju pouzdan osnov za zaključak da su okrivljeni učinili krivična djela, niti da li su ispunjeni uslovi da budu oglašeni krivim.

- Donoseći navedenu odluku, krivično vanpretresno vijeće nije prejudiciralo odluku sudećeg veća, jer je samo ono ovlašćeno da vrši ocjenu svih dokaza izvedenih na glavnom pretresu, naročito protivrječnih, i da na bazi te ocjene donese odluku u pogledu krivice okrivljenih zbog krivičnih djela koja su predmet optužbe - saopštili su u sudu.

Okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema ovog rješenja o prihvatanju optužnice.

Nikola Bojović, rođeni brat Luke Bojovića označenog kao novi vođa zemunskog klana ubijen je 29. aprila 2013. u Beogradu.

Motiv za  ubistvo Nikole Bojovića je osveta njegovom bratu Luki, za koga srpsko tužilaštvo tvrdi da je stao na čelo “zemunskog klana” nakon likvidacije Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića 2003.

Slobodan Šaranović je brat Branislava Šaranović, vlasnika kockarnice u hotelu “Slavija” u Beogradu, koji je ubijen u sačekuši na Dedinju u oktobru 2009. Šaranović se tereti da je naručio likvidacije Bojovića, kako bi osvetio brata. Luka Bojović služi kaznu u španskom zatvoru zbog organizovanog kriminala.

Blic.rs; Foto: Tanjug

Portal Analitika