Region

Plenković peti predsjednik HDZ-a

Andrej Plenković izabran je u nedjelju sa 97.823 glasa za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao jedini kandidat za lidera na stranačkim izborima koji su održani po principu "jedan član - jedan glas".
Plenković peti predsjednik HDZ-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbora za predsjednika HDZ-a, na obrađena 774 biračka mjesta ili 98,97 odsto od ukupno 782 mjesta, Plenković je dobio 97.823 ili 99,61 posto glasova članova stranke koji su pristupili glasanju, objavio je predsjednik Centralne izborne komisije stranke Damir Sesvečan, prenijela je agencija Hina.

Glasalo se na ukupno 768 biračkih mjesta u Hrvatskoj i 14 biračkih mjesta u inostranstvu na području 12 država.

Od 208.277 članova HDZ-a, glasanju je pristupilo 98.209 ili 46,83 odsto.

Važećih listića je bilo 97.823 ili 99,61 odsto, nevažećih 336 ili 0,39 odsto, rekao je Sesvečan.

"Hvala na podršci i povjerenju koje ste mi u ovako velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće i najvažnije hrvatske političke stranke. Imajući na umu sva dostignuća HDZ-a , kao i ozbiljnost aktualnog političkog trenutka, svjestan sam nivoa odgovornosti i izazova koje preuzimam. Na temelju vizije prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, HDZ je predvodio uvođenje demokratskog poretka, sticanje nezavisnosti i međunarodnog priznanja. HDZ je dao veliki doprinos pobjedi u obrambenom Domovinskom ratu, zahvaljujući velikoj žrtvi hrvatskih branitelja, o čijim ćemo pravima i obiteljima voditi posebnu brigu. Hrvatska je pod vođstvom HDZ-a provela reforme, pristupila NATO-u i EU-u. Svoje djelovanje HDZ, kao dio porodice Evropske pučke stranke, nastavlja njegujući narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela. Na tim povijesnim uporištima i temeljnim vrijednostima danas započinjemo novo poglavlje", rekao je u prvom obraćanju novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Plenković je na funkciji predsjednika HDZ zamijenio Tomislava Karamarka, koji je 21. juna podnio ostavku jer nije uspio da formira većinu u Saboru, kao što je obećao.

Karamarko je prije tri mjeseca, 17. aprila, drugi put izabran za predsjednika HDZ-a dobivši podršku 92.276 članova stranke, takođe kao jedini kandidat.

[ Tanjug,HRT,rtcg.me ]

Portal Analitika