Društvo

DoMEn i ME-net: Tvrdnje Demokrata velikim dijelom netačne

Kompanija DoMEn i ME-net održali su pres konferenciju i poslali su saopštenje povodom iznesenih iskaza na press konferenciji političke partije Demokrate održane u nedelju, 17.07.2016. Saopštenje dostavljeno Portalu Analitika prenosimo integralno.
DoMEn i ME-net: Tvrdnje Demokrata velikim dijelom netačne
Portal AnalitikaIzvor

Poštovani predstavnici medija,sazvali smo press konferenciju povodom jučerašnje press konferencije koju je održala politička partija Demokrate i na kojoj su iznesene tvrdnje koje su velikim dijelom netačne, i kao takve prijete da naruše dobar imidž kompanije doMEn i njenih osnivača.

Konzorcijum sastavljen od američke kompanije GoDaddy, irske kompanije Afilias, i crnogorske kompanije ME-net pobijedio je na javnom pozivu objavljenom dana 14.11.2007. od strane države Crne Gore. Na tenderu su učestvovale kompanije GoDaddy, Aflias i Me-net, ne kompanija doMEn. Razlog formiranja ovakvog konzorcijuma su uslovi javnog poziva. Kompanija ME-net je formirana 2.10.2007. godine, sa ciljem da učestvuje na javnom pozivu rame uz rame sa kompanijama GoDaddy i Afilias. Na taj javni poziv prijavila su se još dva konzorcijuma, koje su činili predstavnici najuspješnijih kompanija iz oblasti internet domena, Verisign i Dotster, te NeuStar i eNom, sa svojim lokalnim partnerima. Uvidom u tendersku dokumentaciju lako je provjeriti ove tvrdnje. Kompanija doMEn je registrovana 18.10.2007. godine od strane kompanije ME-net isključivo zbog zaštite imena. Vlasnička struktura kompanije doMEn je promijenjena 08.02.2008. godine, kad je i potpisan ugovor o agentu registracije sa Vladom Crne Gore.

Uslovi javnog poziva su svima bili poznati onog trena kada je javni poziv bio objavljen, a da će biti objavljen znale su sve kompanije koje su bile u komunikaciji sa Vladom mjesecima prije objave Javnog poziva, a to su GoDaddy, Afilias, Enom, Verisign, kao i sve učesnice Javnog poziva.

U skladu sa Ugovorom, državi Crnoj Gori je 07.03.2008. godine uplaćen avans od 5 miliona eura, a 24.03.2008. je predata bankarska garancija od 8,2 miliona eura, što ukupno čini 13,2 miliona garantovanog prihoda iz Ugovora. Ovo su prihodi koji su obezbijeđeni prije samog početka komercijalnog rada. Tim činom su GoDady, Afilias i ME-net odnosno DoMEn ispunili finansijske uslove ponude iz ugovora.

Dalje, članovi 7. i 8. Ugovora o agentu registracije određuju uslove produženja ugovora:

  • Ovaj Ugovor može biti produžen ukoliko agent registracije ispuni sve preuzete obaveze u skladu sa ovim Ugovorom, bez bitnih primjedbi od strane Vlade Crne Gore u pogledu izvršenja ugovora
  • Ukoliko Agent registracije ima namjeru da zahtijeva produženje roka trajanja ovog ugovora, dužan je o toj namjeri obavijestiti Vladu Crne Gore, najranije 12, a najkasnije 6 mjeseci prije isteka važećeg ugovora.

Ovi članovi preciziraju kada i pod kojim uslovima pregovori o nastavku saradnje mogu započeti i kada ugovor može biti potpisan. U skladu sa tim, konstatacija da je Aneks Ugovora potpisan suprotno odredbama Ugovora je pogrešna interpretacija istog. Ugovor je produžen u skladu sa uslovima Ugovora i po zakonu.

Tvrdnja da je postojao dug u trenutku potpisivanja Aneksa Ugovora je odraz nerazumijevanja materije jer je Vlada u tom trenutku imala bankarsku garanciju što znači da su sva buduća plaćanja obezbijeđena do iznosa od 13,2 miliona. 

Sam čin potpisivanja aneksa ugovora je urađen u skladu sa zakonom. Predrag Lešić, izvršni direktor kompanije DoMEn doo, je opunomoćen od strane sve tri osnivačke kompanije da potpiše aneks Ugovora sa Vladom Crne Gore u njihovo ime.

Ekonomska analiza poslovanja kompanije do 2023. godine pokazuje površnost analize koja je prezentovana na jučerašnjoj press konferenciji Demokrata. Matematički model kojim se došlo do 100 miliona eura prihoda za 10 godina ima nekoliko velikih propusta:

  • Kompanija DoMEn u skladu sa Ugovorom i Aneksom ugovora uplaćuje Vladi Crne Gore 33% od redovne registracije domena, odnosno 70% od alokacije premium domena. Npr. 33% od prihoda znači da se Vladi Crne Gore uplaćuje 33% od 10 eura obnovljenog .ME domena.

  • Kompanija DoMEn nije zatekla broj od milion registrovanih .ME domena, nego je postepeno, velikim ulaganjima i ispravnim partnerstvima dostigla ovaj broj krajem prošle godine. Kad je ugovor produžen, u registru je bilo 682.000 registrovanih .ME domena. DoMEn je pametnim poslovnim odlukama doveo do toga da je broj registrovanih .ME domena rastao u trenutku kad su bezmalo svi ostali registri domena bili u padu.

  • U saopštenju za javnost koje su Demokrate predale juče, navedeno je da je 10 eura naš profit po domenu godišnje, pri čemu se termini prihod i profit pogrešno koriste. Da uprostimo, obnova domena je na nivou od oko 63% godišnje od ukupnog broja, što znači da će od miliona domena kojih ima u registru, ove godine biti obnovljeno 630.000. U isto vrijeme registruju se novi domeni čime se nadoknađuju izgubljeni i povećava ukupan broj ako broj novih prevazilazi broj izgubljenih. To znači da je prihod kompanije DoMEn na godišnjem nivou oko 6-7 miliona eura. Od ovog prihoda kompanija uplaćuje Vladi navedenih 33% i servisira svoje redovne troškove poslovanja. Profit, odnosno neto zarada nastaje kada se od prihoda oduzmu uplate Vladi i troškovi poslovanja.

  • Dodali bismo i sljedeće: često se pominju aukcije premium domena koje smo organizovali i na kojima je zarađeno više miliona eura. Jako je važno istaći da je Vladi Crne Gore uplaćeno 70% od vrijednosti postignutih na tim aukcijama, dok kompanija DoMEn snosi troškove aukcijske platforme. Naš odnos prema premium domenima koji je u trenutku formiranja takve politike bio vrlo rijedak u industriji, a kasnije su ga preuzele mnoge konkurentske kompanije iz industrije domena, primjer je domaćinskog upravljanja resursom i u onim sferama gdje je interes kompanije vrlo mali u odnosu na interes države Crne Gore.

Svi ovi podaci se dostavljaju u redovnim izvještajima Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije i kao takvi se mogu lako provjeriti.

Ispravnost poslovanja i poštovanje ugovorenih obaveza, bilo po osnovnom Ugovoru ili aneksu Ugovora kompanije DoMEn, potvrđena je i od strane poreske uprave, inspekcija obavljenih 13.06.2011, 16.12.2015, 21.03.2016, i nezavisnih revizorskih kuća Delloite i Ernst & Young na kraju svake godine, u skladu sa crnogorskim i međunarodnim računovodstvenim standardima.

Tvrdnja da državnim domenima u regionu i šire, upravljaju neprofitne organizacije je tačna za jedan broj država. U tim slučajevima države su se odlučile da ne valorizuju domen. Nije zahvalno porediti .ME domen ni sa njemačkim domenom .DE, ili britanskim .UK, koji postoje više od 25 godina i čija veličina je odraz veličine ekonomije ovih država. U redu je da nas porede sa domenom Tuvalua .TV, koji je globalno dostupan za registraciju, ili sa domenom Kolumbije .CO, koja je tek kroz privatno-javno partnerstvo, koje je ostvareno po ugledu na .ME, postiglo globalni uspjeh. Osim toga, zaboravlja se koliko je potrebno investirati u sistem upravljanja domena, robusnu infrastrukturu za veb sajt koji je svakodnevno pod napadima hakera i sistem za sprječavanje zloupotrebe domena.

Možemo da zaključimo da je analiza Ugovora, Aneksa Ugovora i učešća kompanija GoDaddy, Afilias, ME-net i DoMEn urađena površno i bez ikakve konsultacije sa predstavnicima iz ovih kompanija kao ni sa predstavnicima MIDT.

Uspjeh kompanije doMEn, u i te kako kompetitivnom okruženju internet domena, se ne cijeni, te mu se bez vođenja računa o posledicama plasiranja ovakvih dezinformacija, a sve u cilju senzacionalizma, nanosi direktna šteta. Kompanije osnivači – GoDaddy, Afilias i ME-net će ispitati pravne mogućnosti nadoknade štete prouzrokovane ovakvim i sličnim navodima.

Na kraju, molimo medije da u cjelosti prenesu naše saopštenje, a sve učesnike u predstojećim izborima, da ne zloupotrebljavaju medijsku pažnju koju imaju. Objavljivanjem neprovjerenih, neistinitih i senzacionalističkih informacija, imaju moć da ugroze poslovanje crnogorskih kompanija globalno.

 

Portal Analitika