Politika

Đeljošaj: Vujanović raspisivanjem izbora onemogućio vraćanje prava Albancima

Poslije izdavanja Rječnika crnogorskog narodnog i književnog jezika, u kojem se na najpodmukliji način CANU uz finansijsku podršku Vlade Crne Gore, vrijeđaju i napadaju Albanci, dobijamo nastavak antialbanskog djelovanja. Na scenu je sada stupio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je anulirao politički Sporazum o slobodnim i fer izborima. Sporazumom vlasti i opozicije, na narednoj sjednici Skupštine je trebalo da se nađe rješenje u vraćanju oduzetih prava Albanacima u izbornom zakonu. Grubim uplitanjem u određivanju izbora bez konsultacija, Vujanović je namjerno kako bi zaustavio ove izmjene, raspisao izbore, i time onemogućio izmjene u izbornim zakonima – smatra poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj.
Đeljošaj: Vujanović raspisivanjem izbora onemogućio vraćanje prava Albancima
Portal AnalitikaIzvor

Saopštenje Đeljošaja prenosimo bez redakcijskih intervencija:

„Dalje, sljedeci napad na albansku nacionalu manjinu je nepoštovanje zakona o lokalnoj samoupravi, gdje opštine u okviru Glavnog grada dobijaju status lokalne samouprave i Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore gdje smo došli do teritorijalne promjene. Vujanović i pored usvojenih zakona ostavlja u životu gradsku opštinu Tuzi, iako ona više po zakonima Crne Gore vise ne postoji.

Najviši pravni akt o definasanju lokalnih uprava je Zakon o lokalnoj samoupravi, a tim zakonom su Tuzi definisane da imaju sva prava i obaveze kao opštine, Glavni grad i Prijestonica. Vujanović odbija da ove zakonske činjenice poštuje, nego nastavlja politiku protiv Malesije i pravi se da se ništa nije desilo i produžava zivot nečemu što ne postoji više u pravnom sistemu Crne Gore, gradske opštine.

Znam da se bojite izbora u Malesiji, da sva istraživanja pokazuju da ćemo Vas pobijediti ubjedljivije nego 2006. godine i pokušavate da odlažete raznim manipualcija gubitak vlasti u Malesiji.

Još jednom Vas pozivam javno, da poštujete zakone koje je usvojila Skupština Crne Gore, takvi kakvi jesu, nakaradni, koje su izglasali Vaši partijski drugovi, a protiv kojih su glasali autentični albanski poslanici, ali da pretvarate državu u zemlju čuda dokazuje da mi koji smo glasali protiv, mi Vas pozivamo na poštovanje zakona.

O Vujanovićevoj obmani međunarodne zajendice, da biste pitanje opštine rijesili, nego ne postoji saglasnost albanskih partija po modelu rješavanja, dobićete veoma brzo odgovor.

I naravno da ćemo istom dinamikom i pažnjom i ove slučajeve ispratiti kao sa Rječnikom, u kojem je izvrijeđana direktno petina Crne Gore, a Vi g. Vujanoviću nijeste nijednu riječ izgovorili, odnosno - ćutanjem ste podržali nedjelo CANU.

Portal Analitika