Kultura

GRAD TEATAR: Vlasta Mandić na Trgu pjesnika

Vlasta Mandić nova je gošća Trga pjesnika koja će večeras od 21 čas predstaviti zbirku dramoleta „Botunade“, u okviru književnog segmenta Grad teatra.
GRAD TEATAR: Vlasta Mandić na Trgu pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom govoriće još Božena Jelušić i Nikola Malović.

- U „Botunadama“ se i Vlasta javlja kao majstor igre, a scenarija je zadalo vrijeme i nostalgija sjećanja u sudaru sa novim običajima. Otuda i satiričan ton, istina uvijek ostvaren kroz humor u onom tradicionalnom smislu „vica s ljubavlju“, a ne kroz grubu komiku i podsmijeh kao negaciju. Efektni obrti i poente, katarze smijeha i spoznaje, otkrivaju probleme našeg vremena i običaja, iz kojih često nestaju empatija, prijateljstvo, solidarnost, najzad svijest o identitetu i kulturnoj utemeljenosti. Humanizam je „boja“ kojom Vlasta Mandić odijeva sve čega se prihvati, pa i „Botunade“. Ovim svojim istraživačko-literarnim ostvarenjem ona se „upisala“ među brojne čuvare tradicije i usmenog narodnog blaga, a njena knjiga je postala „korablja“ koja iz potopa globalizacije koja uspijeva da iznese živi jezik i duh Boke i Kotora“ - zapisala je Jelušić o knjizi „Botunade“.

Vlasta Mandić rođena je u Kotoru 1944. godine, gdje je završila osnovnu školu i Gimnaziju, a Arhitektonski fakultet u Beogradu. Angažovana je kao arhitektica, urbanistkinja, enterijerista, a učestvovala je na radovima obnove Kotora nakon zemljotresa 1979. Promoterka je aktivnosti na afirmaciji kulturnih i tradicionalnih vrijednosti Kotora. Objavila je knjigu „Bokeška kužina“ - monografiju tradicije, prirodne ljepote, mentaliteta i gastronomije kao važnog segmenta kulture življenja u Boki Kotorskoj.

K.J.

Portal Analitika