Region

REKORDER: Hirurg Andrić obavio godišnje 450 operacija

Hirurzi Vojnomedicinskog centra u Petrovaradinu od kada su prije nekoliko godina počeli da liječe i građane obaraju rekorde po broju operacija.
REKORDER: Hirurg Andrić obavio godišnje 450 operacija
Portal AnalitikaIzvor

Tako su četvorica hirurga ove najstarije vojne bolnice u Evropi samo prošle godine imala 1.200 operacija. Načelnik Odjeljenja za hirurške bolesti i najmlađi ljekar među njima, potpukovnik dr Aleksandar Andrić (41), ne voli da se ističe, pa svaki razgovor o svojim uspjesima započinje i završava pričom o vrsnim stručnjacima s kojima radi. Na nevjerovatnu činjenicu da u godinu dana u prosjeku 450 puta uđe u operacionu salu, odgovara da je samo jedan šraf u bolničkoj organizaciji, te da kada si u vojsci, zadatak moraš da izvršiš, naravno besprijekorno.

- Nemamo toliki kadar da bi neko mogao da zabušava - kaže kroz osmjeh Andrić.

- U jednoj operaciji učestvuje armija ljudi, od onih koji pripremaju pacijente, do anesteziologa, sestara, osoblja koje priprema salu i instrumente. Sa druge strane, mi nemamo specijalizante, tako da su uvek dva hirurga u sali, asistiramo jedan drugome i zbog toga smo toliko zauzeti - nastavlja on. Zato i ne čudi što hirurzi ovog centra instrumente za operacije potroše u rekordnom roku. Vojna bolnica kada je u punom kapacitetu ima pet opštih hirurga, dva ORL hirurga, po jednog ginekologa i urologa i troje anesteziologa, te jednog očnog ljekara.

- Kada nam neko od doktora nije u mirovnim misijama, godišnje operišemo više od 1.500 ljudi. (Blic)

Portal Analitika