Abiznis

"SoftBank" kupuje "ARM Holding" za 31 milijardu dolara

Japanska "SoftBank Grupa" kupiće britanski "ARM Holding" za 31 milijardu dolara, a to će preuzimanje biti jedno od dosad najvećih u evropskom tehnološkom sektoru, javlja današnji "Financial Times" pozivajući se na dva izvora upoznata sa pregovorima.
"SoftBank" kupuje "ARM Holding" za 31 milijardu dolara
Portal AnalitikaIzvor

ARM je jedna od vodećih svjetskih kompanija za izradu mikročipova i osmišljavanje grafičke tehnologije na području mobilne tehnologije, a njihove proizvode koriste, između ostalih, Apple, Samsung i Huawei.

Ako se potvrdi, dogovor o preuzimanju biće jedan od najvećih dosadašnjih za tu vrste tehnologije u Evropi, a sigurno najveći za SoftBank, koji je dosad najveću akviziciju sproveo 2013., kada je kupio kontrolni paket wireless operatora Sprinta u poslu koji im je donio velike dugove.

Najava o kupovini ARM-a dolazi mjesec dana nakon što je utemeljivač SoftBanka Masajoši Son odbacio plan odlaska iz kompanije najavivši razvoj Sprinta i transformaciju SoftBank u internetskog investicionog diva.

Najava transakcije također dolazi samo nekoliko sedmica nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Evropske unije, zbog čega je oslabila britanska valuta, dok je s druge strane japanski jen ojačao.

Financial Times navodi kako će SoftBank platiti 17 funti u gotovini za svaku dionicu ARM-a što čini premiju od 40 posto u odnosu na cijenu dionice ARM-a na kraju prošle sedmice od 11.89 funti.

(SEEbiz)

 

Portal Analitika