Društvo

Od zaraznih bolesti oboljelo 753 osobe, preminuo pacijent obolio od meningitisa

U junu 2016. godine Institutu za javno zdravlje ukupno su prijavljene 753 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, a uključujući akutne respiratorne infekcije (9731) i diferencirani i nediferencirani oblik gripa (25) ukupno je prijavljeno 10 509 oboljelih osoba, pokazuju zvanični podaci Instituta za zdravlje.
Od zaraznih bolesti oboljelo 753 osobe, preminuo pacijent obolio od meningitisa
Portal AnalitikaIzvor

Incidencija obolijevanja zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 121,4/100.000 stanovnika, što je za 37% manja vrijednost od incidencije iz prethodnog mjeseca i za oko 34% veća vrijednost u odnosu na incidenciju iz juna prethodne godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, incidencija za ovaj mjesec iznosi 1694,9/100.000 stanovnika.

"U ovom mjesecu prijavljen je jedan smrtni slučaj od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju i to od bakterijskog meningitisa. Zdravstvene ustanove iz 21 opštine su prijavile obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (nije bilo prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti iz opština Gusinje i Petnjica). U junu je najveći broj oboljelih registrovan od akutnih respiratornih infekcija (9731), zatim varičele (484), akutnog enterokolitisa (95), skabijesa (51), streptokoknog tonzilofaringitisa (48), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa (25) i šarlaha (11)", navodi se u dokumentu.

Ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih pet oboljenja čine 91,5% od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu.

"Učestalost najčešće registrovanih zaraznih bolesti u junu (ne računajući nediferencirani i diferencirani oblik gripa i akutne respiratorne infekcije) prikazana je na grafikonu 1. U junu su u odnosu na put prenosa (ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 73,7%, zatim crijevne zarazne bolesti sa 17,4% i parazitarne zarazne bolesti sa 7,6%”, navodi se u Izvještaju.

P.Z.

Portal Analitika