Svijet

Han: Turska Vlada imala spiskove za hapšenje

Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han rekao je da brzo hapšenje sudija i drugih građana Turske poslije neuspjelogvojnog puča ukazuje na to da je Vlada već imala pripremljene spiskove.
Han: Turska Vlada imala spiskove za hapšenje
Portal AnalitikaIzvor

"Liste su bile spremne, što govori da je ranije planirano da se one upotrebe u određenoj fazi", rekao je Han i dodao da sve ukazuje da je nešto već bilo pripremljeno.

"U Turskoj se dešava upravo ono od čega smo strahovali", rekao je evropski komesar.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Federika Mogerini poručila je danas da demokratija i vladavina prava u Turskoj moraju biti zaštićene za njenu dobrobit.

"Treba da kažemo da vladavina prava mora da bude zaštićena na dobrobit Turske", rekla je Mogerini pred početak sastanka šefova diplomatija EU i dodala da "nema nikakvog opravdanja da Turska preduzima mjere koje će je udaljiti od toga".

Federika Mogerini je rekla da EU u tom smisli uputiti "snažnu poruku" Turskoj.

Oko 6.000 vojnika je pritvoreno poslije neuspjelog puča u petak uveče u Turskoj, a izdati su i nalozi za hapšenje oko 3.000 sudija i tužilaca. Turski predsjednik Redžep Tajip Erodgan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u EU.

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Portal Analitika