Svijet

Vikiliks: Spremite se za borbu, stižu dokumenti o Turskoj

Vikiliks je saopštio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.
Vikiliks: Spremite se za borbu, stižu dokumenti o Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

"Spremite se za borbu kada objavimo više od 100.000 dokumenata o strukturama političke moći Turske", napisano je Tviter nalogu Vikiliksa, prenio je Rojters.

Vlasti su u nedjelju saopštile da su privele oko 6.000 vojnika dok je izdato 3.000 naloga za hapšenje predstavnika pravosuđa poslije pokušaja puča u kojem je stradalo 290 osoba, od kojih oko 100 pučista. 

Erodgan je sinoć pomenuo i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. 

Te mjere sprovedene poslije neuspjelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji. 

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu. 

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema posljednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.

 

b92.net

Portal Analitika