Svijet

Turska: Broj turista pao za preko 30 odsto

Ova godina je bila vrlo teška za Tursku. Počevši od terorističkih napada na ekonomske i političke centre, sve do zadnjeg pokušaja državnog udara.
Turska: Broj turista pao za preko 30 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Sva dešavanja će najveći uticaj imati na turizam, kao najsnažniju privrednu granu zemlje. Turski turizam je počeo da doživljava eksponencijalni rast od 2006. godine. Svoj procvat je doživio 2014. i 2015. godine.

Prema podacima turskog Instituta za statistiku, ovu zemlju je 2014. godine posjetilo 42 miliona turista od kojih je zemlja zaradila više od 30 milijardi dolara.

Ove godine, od januara do juna broj turista je pao za nevjerovatnih 34,7 procenata što je najveći pad u posljednje 22 godine.

Inače turizam broji 11 procenata turskog BDP-a i osigurava preko milion radnih mjesta. Matematika je jednostavna. Ovo Tursku košta preko milijardu dolara gubitaka i preko 300 hiljada radnih mjesta, ukoliko se ne uspostavi strategija za održivost.

Turska je već deceniju važila za jednu od boljih svjetskih ekonomija, koja ima snažan privredni rast.

Samo dan nakon pokušaja vojnog udara, turska lira je, u odnosu na dolar pala za 4,6 procentnih poena, što je najveći pad ove valute u posljednjih osam godina.

Turske berze, kako smatraju analitičari agencije Blumberg bi mogle oslabiti za 20 procenata bez obzira na politički ishod.

No, nijesu pesimisti kada je turska privreda u pitanju. Smatraju da je Turska zbog svog geografskog položaja i više nego dobro tle za dalji ekonomski rast i hrabre ulagačke poduhvate.

Portal Analitika