Abiznis

Zbog Brexita niži prihodi banaka

Odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije (EU) vjerovatno će srezati prihode globalnih investicionih banaka za oko osam milijardi USD, procjenjuje Boston consulting group (BCG).
Zbog Brexita niži prihodi banaka
Portal AnalitikaIzvor

Iz BCG-a su kazali i da će Brexit natjerati osiguravajuće kuće da izađu iz nekih poslova.

Prihodi od spajanja i akvizicija, prodaje obveznica i trgovanja hartijama od vrijednosti će, prema prognozama BCG-a, vjerovatno pasti na oko 204 milijarde USD u ovoj godini, sa prošlogodišnjih 228 milijardi USD, prenosi Tanjug.

Riječ je o reviziji prethodno prognoziranih ovogodišnjih prihoda od 212 milijardi USD, koja je uslijedila zbog direktnih posljedica Brexita i njegovog potencijala da prihode od spajanja i kavizicija u evropskom regionu sreže čak 60 odsto.

Brexit je, kako navodi BCG, gurnuo globalno poslovanje u mračnu zonu, ugrožavajući planove kompanija za rast ili preuzimanje drugih preduzeća.

"Za neke banke, Brexit će ubrzati njihovo povlačenje. Brexit će vjerovatno pogoditi kratkoročne perspektive prihoda kroz tržišne šokove i gubitak poslovnog povjerenja, ali i perspektive dugoročnih prihoda", saopštili su iz BCG-a.

Mina business

Portal Analitika