Politika

Vuković: Ova Vlada nema mandat da suspenduje život

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković ističe da svi subjekti u društvu treba da povećaju stepen vlastite odgovornosti kako bi dali doprinos stvaranju stabinog političkog, ekonomskog i ukupnog društvenog ambijenta u susret predstojećim parlamentarnim izborima. Posebno se to očekuje od Vlade izbornog povjerenja, uprkos tome što se radi do sada nepoznatoj izvršnoj strukturi.
Vuković: Ova Vlada nema mandat da suspenduje život
Portal AnalitikaIzvor

 “Javnost očekuje da oni koji su netipično ušli u Vladu pokažu da su ušli sa najboljom namjerom da vlastitim potezima demonstriraju njihovu nesumnjivu spremnost da sa pozicija koje su dobili u izvršnoj vlasti rade na podizanju nivoa povjerenja. Tako će Vlada stvoriti ambijent koji će nas uvesti u izborni proces u koji nećemo sumnjati. Toga sada nedostaje. Čini mi se da je previše, iako je to očekivano, individualnih nastupa, monologa, gdje opozicioni predstavnici vode dijalog sa zamišljenim protivnikom o nekim problemima na koje nailaze, a nemaju sagovornika. Nude jednu stranu, jedno viđenje. To je pogrešno. Umjesto toga, treba da demonstriraju sposobnost, spremnost, iskrenu posvećenost da grade saradnju...“, ističe Vuković u razgovoru za Dnevne novine.

Vuković se posebno osvrnuo na izjavu ministra Borisa Marića koji je izjavio da Vlada izbornog povjerenja nema mandat da donosi odluke, jer je to, po njemu, „tehnička" vlada. Za Vukovića je ovo potpuno pogrešan pristup.

“Nevjerovatno je da se sada postavlja pitanje institucionalnog kapaciteta Vlade Crne Gore koja je u januaru ove godine u parlamentu potvrdila svoj legitimitet. Dakle, opozicioni ministri nijesu ušli u Vladu koja je pala, nego u Vladu koja je dobila povjerenje parlamentarne većine da nastavi da vodi unutrašnju i spoljnu politiku u skladu sa ovlašćenjima, i u punom ustavnom kapacitetu. Sve drugo je zamjena teza. Dakle, svi članovi Vlade izbornog povjerenja moraju pokazati da im je stalo da to povjerenje izgrađuju'', kaže Vuković.

DN, CDM

Portal Analitika