Društvo

MIDT: Gazdovanje nacionalnim ''.me“ domenom vodi se pažnjom dobrog domaćina

''Javni međunarodni tender za odabir agenta registracije nacionalnog domena „.me“, kao i cijeli proces upravljanja nacionalnim domenom, Vlada Crne Gore je obavila potpuno transparentno u cilju zaštite državnih interesa i u skladu sa nacionalnim i međunarodnom pravom. Činjenice da je ovaj projekat privatno javnog partnertsva donio preko 20 miliona eura prihoda državi Crnoj Gori do sada pokazuje i vidljiv ekonomski interes države Crne Gore'', saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.
MIDT: Gazdovanje nacionalnim ''.me“ domenom vodi se pažnjom dobrog domaćina
Portal AnalitikaIzvor

''Rezultat međunarodnog tendera je pokazao da je najbolja ponuda pristigla od međunarodnog konzorcijuma koji je predvođen američkom kompanijom „GoDaddy“. Takođe, niz ekonomskih analiza i procjena je ukazalo na činjenicu da će se bolja valorizacija domena „.me“ obezbjediti ukoliko za partnera u ovom poslu budemo imali ovakav međunarodni konzorcijum, koji se već dokazao u ovoj specifičnoj industriji, a ujedno su i globalni igrači i najbolje kompanije u industriji internet domena'', navodi se u saopštenju.

Kako govore ovaj međunarodni konzorcijum predvođen američkom kompanijom „GoDaddy“ je registrovao kompaniju u Crnoj Gori, kako bi poslovanje operativno bilo funkcionalnije, ali i kako bi država Crna Gora što efikasnije obezbijedila poreski priliv od ove saradnje. 

''Ovim putem želimo da demantujemo i proizvoljne i netačne izjave da je partner lokalna kompanija. Agent registracije je uredno izvršio sve svoje obaveze u skladu sa Ugovorom o Agentu registracije domena „.me“, što možemo potvrditi finansijskom dokumentacijom u pogledu realizacije Ugovora, odnosno o plaćanju prema Vladi Crne Gore. Centar za Informacioni Sistem Univerziteta Crne Gore (CIS UCG) jeste tehnički administrator, koji prati i realizuje tehnički dio aktivnosti koje su vezane za implementaciju nacionalnog domena “.me”, ali isti nije imao tehničke, komercijalne i kadrovkse kapacitete da obavlja poslove agenta registracije na globalnom nivou, niti je ispunjavao uslove na raspisanom tenderu, što dakazuje činjenica da CIS UCG nije poslao ponudu na tenderu. Međunarodni tender je potvrdio da su taj poslovno ekspertski kapacitet imao međunarodni konzorcijum koji je dobio na tenderu, jer su i globalni lideri na tržištu domena'', ističe se u saopštenju.

Oni pojašnjavaju da bi upravljanje internet domenom moglo nesmetano da se obavlja prema pravilima koje propisuje svjetska internet zajednica, formirana su tijela koja prate i realizuju sve aktivnosti sa ciljem razvoja i valorizacije domena. 

''Imamo Agenta registracije domena „.me“ - konzorcijum koji čini najveći svjetski registrar - američka kompanija GoDaddy, registar Afilias - takođe globalni lider, kao i lokalna kompanija ME-net i, sa druge strane, imamo tehničkog administratora domena „.me“ – CIS UCG. Navedene izjave od strane predstavnika Demokrata i poslanika u Skupštini Crne Gore su proizvoljne i netačne i imaju za cilj političku predizbornu propagandu sa ciljem urušavanja ugleda našeg međunarodnog partnera'', dodaje se u saopštenju.

Oni odgovorno tvrde da je ovo jedan od najbolje realizovanih projekata u Crnoj Gori i jedan od naboljih primjera javno-privatnog partnerstva u regionu i Evropi. 

''Valorizacijom ovog virtuelnog dobra Crna Gora je imala višemilionsku korist od preko 20 miliona eura do sada uplaćenih u budžet države Crne Gore, dok se Vladina politika gazdovanja nacionalnim „.me“ domenom vodi se sa pažnjom dobrog domaćina. Zahvaljujući ovakvom partnerstvu ostvarena je registracija od preko miliom domena sa ovom adresom i napravljena izvanredna internet promocija Crne Gore, a domen „.me“, postao jedan od najbrže rastućih domena na globalnom nivou u istoriji interneta. Imati ovakvog međunarodnog partnera predvođen američkom kompanijom „GoDaddy“ je od velikog značaja kako za internet industriju, tako i za brendiranje i promociju naše države na svjetskoj sceni. Razmjere uspjeha ovog posla po brendiranje naše države u svijetu su dugoročno kvalitetne i veoma međunarodno vidljive'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika