Politika

LP: Sjutra odluka o nastupu na izborima

Liberalna partija (LP) će konačnu odluku o nastupu na parlamentarnim izborima donijeti sjutra na stranačkim organima, saopštio je njen lider, Andrija Popović.
LP: Sjutra odluka o nastupu na izborima
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji MINA kazao da LP još nije donijela konačnu odluku o nastupu na izborima koji su zakazani za 16. oktobar, ali da je ta stranka spremna za samostalni nastup.

Popović je pojasnio da će LP sjutra održati sjednicu Predsjedništva i Savjeta na kojoj će rasparavljati o izbornoj strategiji. On je dodao da će sjutra biti izabran Centralni izborni štab kao i lokalni izborni štabovi za Kotor, Budvu i Gusinje, jer se očekuju lokalni izbori u tim opštinama paralelno sa parlamentarnim.

Kako je podsjetio, ranije je bilo dogovoreno da će LP odluku o nastupu na izborima donijeti krajem avgusrta.

“Teško je u ovom trenutku reći da li će konačna odluka biti da nastupamo samostalno ili u nekoj široj koaliciji sa procrnogorskim i proevropskim snagama”, precizirao je Popović.

On je rekao da zvanične pregovore sa potencijanim partnerima o izbornom nastupu do sada nijesu imali. “Bilo je nekoliko nezvaničnih razgovora o eventualnim koalicijama”.

Popović je ocijenio da bi procrnogrorske i proevropske snage, koje se zalažu za državne interese, trebalo da se opredijele za nastup u što manje kolona.

“Tu ne smije biti izgubljenih glasova kod prelivanja. Pretpostavljam da će biti veoma tijesan rezulat, tako da LP priželjkuje da te proevropske snage nastupe zajedno”, poručio je Popović.

On smatra da će i opozicija imati sličan nastup.

“Sad se već vidi da će opozicija biti grupisana u neke četiri kolone, tako da vjerujem da će ukupno biti sedam lista. Mogući su i pojedinačni nastupi”, ocjenjuje Popović.

On ističe da će se teško, pored ovakve konstalacije snaga, sem tih lista, još neko primaći izbornom cenzusu koji će biti oko deset hiljada birača.

Prema njegovim riječima, izborna kampanja je već počela i ona je uglavnom negativna.

“Mislim da je sam leks specijalis, koji je doveo do vlade izbornog povjerenja, bio greška. I kako se budu izbori primicali biće sve gore, jer će dio opozicije koji je ušao u Vladu tu poziciju koristiti u izborne svrhe”, smatra Popović.

On je kazao da očekuje da će u nekom momentu opozicija napustiti Vladu, što može, kako smatra, izazvati velike komplikacije, čak i dovesti u pitanje termin izbora.

Popović smatra da će eventualni bojkot izbora zavisiti od toga da li će dio opozicije ostati do izbora u Vladi ili će je napustiti.

“Ako napste Vladu na samom kraju izborne kampanje to će izazavati posebno negativne tenedencije i ugroziti održiv politički život u Crnoj Gori”, rekao je Popović.

Prema njegovoj ocjeni, ako opozicija ostane do kraja u Vladi, bilo kakav bojkot dijela opozcije potpuno će biti beznačajan i neće izazavati nikave rezultate.

Portal Analitika