Društvo

OZON: Zbog sječe lipa raspisati izbore

Nekoliko lipa sa gradskog trga u Nikšiću, čija je rekonstrukcija u toku, posječeno je rano jutros. To je, kako je saopšteno iz NVO Ozon, učinjeno uprkos peticijama protivljenja koju je potpisalo više od 1.200 ljudi i inicijativi trećine odbornika lokalnog parlamenta za raspisivanje opštinskog referenduma po tom pitanju.
OZON: Zbog sječe lipa raspisati izbore
Portal AnalitikaIzvor

"Danas se u ranim jutarnjim časovima počelo sa brutalnom sječom višedecenijskih lipa, koje su sem ekosistemske imale i kulturološku i istorijsku dimenziju, pa samim tim i značajnu ekonomsku vrijednost, što dokazuje ne samo bahat odnos lokalnih funkcionera prema građanima, javnom dobru i javnim prostorima od opšteg značaja, već mnogo više od tog sramnog nekulturnog, nedemokratskog i necivilizovanog čina", saopštio je Aleksandar Perović iz NVO Ozon.

On napominje da država koja obilježava 25 godina od proglašenja ekološkom državom, "nije smjela dozvoliti da jedna lokalna uprava do kraja obesmisli pa i ponizi Ustav Crne Gore i ignoriše garantovano pravo javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka od značaja za kvalitet životne sredine".

"Nikšićke lipe su trebalo da budu osnova naše ideje brendiranja ekološke države i Nikšića i u dijelu valorizacije urbanog zelenila kao nečeg što mora biti i dio turističke ponude, pa je njihova brutalna sječa sa Trga Slobode za nas nepatriotski čin i udar na ovu jedinstvenu razvojnu šansu", navodi Perović, ocjenjujući da je jedini izlaz iz ove situacije raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, koji će se održati kad i državni.

rtcg.me

Portal Analitika