Abiznis

Plantaže: Dnevno uberu sedam do dvanaest tona voća

Berba bresaka u kompaniji "13. jul Plantaže" počela je 25. maja, a trenutno se beru sorte "marija marta", "rome star" i "vajt ledi".
Plantaže: Dnevno uberu sedam do dvanaest tona voća
Portal AnalitikaIzvor

"Na berbi breskve angažovano je oko 40 radnika, 11 stranaca i 30 domaćih, koji dnevno uberu od sedam do 12 tona breskve", kazao je za VN koordinator u proizvodnji kompanije "13. jul Plantaže" Radonja Šoškić.

Do sada, kako je rekao, ukupno je ubrano 279. 875 kilograma neto bresaka.

"Radi se od šest časova do završetka dnevne dinamike berbe. Radnici imaju obezbijeđen besplatni smještaj i jedan kuvani obrok koji se plaća euro", kazao je Šoškić.

Zarada je po učinku, a gajba težine 3,5 kilograma neto, kako je rekao, plaća se 0,18 eura.

"Jedan berač može zaraditi 10 do 20 eura što zavisi od sposobnosti berača i momenta prispijeća zrenja samih plodova breskve", objasnio je Šoškić.On dodaje da su ovogodišnjim rodom breskve zadovoljni, iako je proizvodna godina bila veoma teška.

U maju i početkom juna, kako je objasnio, palo je 500 mililitara po metru kvadratnom vodenog taloga i grad koji je padao na početku vegetacije i u junu umanjio je prinos, a prevelike količine padavina odrazile su se i na kvalitet sorti koje su prispijevale za berbu u tom periodu.

"Prinos u ovoj godini kreće se po hektaru isto kao i prošle godine osim pojedinih ranih sorti koje su stradale zbog prevelike količine padavina. Na godišnjen nivou ukupni prinos će biti manji u odnosu na prošlu godinu iz razloga što smo 18,22 ha iskrčili zbog starosti zasada i plana obnove istih površina", pojasnio je Šoškić i dodao da se breskve Plantaža prodaju u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni.

Izvor: Dnevne novine,cdm

Portal Analitika