Politika

Sabolč Takač: Bregzit je upozorenje da napravimo bolju Uniju

Odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva da istupe iz Evropske unije je unijela pometnju u cijeloj Evropi. Ali, svaka kriza je šansa da budemo bolji. Možda je baš sada pravi, posljednji momenat da napravimo Evropu boljom i da je reformišemo - kaže u intervjuu Pobjedi državni sekretar Vlade Mađarske za evropske poslove Sabolč Takač. Ističe da Uniji trebaju sada uspješne priče poput Crne Gore i da je to inspiracija za cijeli region.
Sabolč Takač: Bregzit je upozorenje da napravimo bolju Uniju
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Bregzit je uzdrmao EU iz korijena. Unija se suočava sa najozbiljnijom krizom od osnivanja. Da li će opstati?

TAKAČ: Bregzit je vrlo indikativan znak da EU više nije onako atraktivna kao što je bila. Svi mi u Uniji moramo da shvatimo šta nije u redu i zašto je veliki broj glasača u Velikoj Britaniji glasao za izlazak iz Unije. To je veoma važno pitanje i sada bi trebalo sve da raščlanimo i ozbiljno porazgovaramo o budućnosti Unije. U stvari, svi mi u Evropskoj uniji bi trebalo ovaj prekid ili godišnji odmor da iskoristimo da budemo iskreni prema sebi i kažemo - ovako više ne može. Srešćemo se u septembru u Bratislavi, prijestonici zemlje koja predsjedava Unijom, i tada moramo jedni drugima iskreno reći kakvu zajednicu želimo. Ali, ono što već sada sigurno znamo je da ništa više neće biti isto i da svako mora procijeniti svoju ulogu u ovoj krizi, pogotovo institucije - Evropska komisija i parlament. Sada je bitno da se odredimo po pitanju budućnosti i svi otvoreno kažemo kakvu budućnost želimo. Ako želimo Uniju od 27+ članica onda moramo da shvatimo interese svake od njih. Ono što je najvažnije, po mišljenju Mađarske, je odluka da Evropski savjet, koji čine premijeri zemalja, mora voditi glavnu riječ, a ne Komisija.

Čini mi se da se ponekad pogrešno doživljava uloga Komisije. To jeste veoma važna institucija, ali Komisija nije vlada nad vladama, kako se sada ponaša. Komisija danas uopšte se ne obazire na nacionalne interese pojedinih članica. Zato, recimo, Mađarska i Slovačka žele da odluke Evropske komisije oko migrantskih kvota provjere pred sudom. Isti problem imaju i građani Evropske unije, postoji negdje neka komisija koja o nečemu odlučuje, a glas građana se, nažalost, uopšte ne čuje. Nadam se da će Unija preživjeti. Evropske integracije su najvažnije dostignuće moderne Evrope. Te integracije su donijele mir cijeloj Evropi, stabilnost, ekonomski i socijalni razvoj i to ne bi trebalo da zaboravimo. Bitno je da sada ne povezujemo sve što je pogrešno sa evropskim integracijama. Integracija je svakako dobra ideja. Moramo stalno evropskim građanima ponavljati kakav bi im bio život bez slobodnog kretanja robe, ljudi i kapitala. To bi bio znatno drugačiji život. Zato ljudima moramo stalno ponavljati da ne bi trebalo integracije povezivati sa Evropskom komisijom. Suština je u tome da bi Unija trebalo da bude zajednica u kojoj će se čuti glasovi nacionalnih parlamenata, EU to mora obezbijediti svojim članicama.

(opširnije u Pobjedi) 

Portal Analitika