Crna hronika

Razmatra se jedan od dva sporazuma: Rađenović u ponedjeljak pred Višim sudom

Bivši gradonačenik Budve Lazar Rađenović u ponedjeljak će posjetiti podgorički Viši sud zbog pretresa koji je zakazala sudija Vesna Pejan, a na kojem će se razmatrati jedan od dva sporazuma kojima je priznao krivicu u korupcionaškim aferama, saznaje TV Vijesti.
Razmatra se jedan od dva sporazuma: Rađenović u ponedjeljak pred Višim sudom
Portal AnalitikaIzvor

Advokat osumnjičenog Rađenovića Željko Đukanović podsjetio je da je Rađenović sa Specijalnim tužilaštvom potpisao dva sporazuma o priznanju krivice po kojima je usaglašena kazna zatvora u trajanju od 24 mjeseca, kao i novčana kazna u iznosu od 30.000 eura.

"U ponedjeljak pred Višim sudom je zakazano ročište na kom će se odlučati u jednom od ta dva sporazuma, a vezano za krivična djela u javnosti poznata pod nazivom TQ Plaža, Platon na Jazu i Prijevor po kojima je Rađenović usaglasio kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci i novčanu kaznu od 30.000 eura", kazao je on za TV Vijesti.

Nakon četvoromjesečnih pregovora, Rađenović koji je zbog afera uhapšen u avgustu prošle godine, priznao je sredinom januara ove godine da je učestvovao u kriminalnim radnjama zbog kojih je budžet opštine Budva oštećen za više miliona eura. Rađenović je u spuškom zatvoru na izdržavanju kazne u trajanju od tri godine i osam mjeseci, na koliko je pravosnažno osuđen zbog malverzacija u slučaju javnosti poznatom kao Košljun.

Rađenovićev sporazum nije jedini koji će se naći na stolu Višeg suda, pa je tu i sporazum koji je potpisao Miloš Marović, sin bivšeg funkcionera DPS-a Svetozara Marovića.

Advokat osumnjičenog Marovića Zdravko Begović kazao je da je ročište za Miloša Marovića zakazano za 22. jul u devet sati, a sudija koji će raspravljati i odlučivati po tom sporazumu je predsjednik suda Boris Savić.

"Milošu Maroviću je po sporazumu odlučeno da odleži godinu dana u zatvoru i da plati novčani iznos u iznosui od 380.000 eura. On je mjesec dana proveo u pritvoru i ostalo mu je po tom sporazumu, ukoliko ga sud prihvat, još 11 mjeseci.

Vikend novine su pisale da je glavni pretres po sporazumu o priznanju krivice kojim Svetozar Marović priznao da je bio glavni vinovnik malverzacija u nekoliko budvanskih afera, zakazan za 8. septembar pred sudijom Višeg suda u Podgorici Dragojem Jovićem.

Riječ je o jednom od dva sporazuma koja je Marović potpisao za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Po jednom, on se obavezao da će izdržati 30 mjeseci u zatvoru i uplatiti 50.000 eura u humanitarne svrhe, a drugim sporazumom je pristao na dodatnu zatvorsku kaznu od 20 mjeseci da državu obešteti sa milion i 100.000 eura i uplati još 50.000 eura u dobrotvorne svrhe.

Izvor: TV Vijesti/Cdm

Portal Analitika