Muzika

Bouvijeva impresivna umjetnička kolekcija na aukciji

Privatna zbirka umjetnina Dejvida Bouvija, gotovo 300 umjetničkih djela, među kojima i ona Demijena Hirsta, Henrija Mura i Marsela Dišana, prvi put će biti izložena u londonskom Sotbisu, a na aukciji će biti ponuđena u novembru.
Bouvijeva impresivna umjetnička kolekcija na aukciji
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Sotbisa za Evropu, Oliver Barker kaže da bi umjetnine mogle da dostignu cijenu od oko deset miliona funti. "Zbirka umjetnina Dejvida Bouvija nudi jedinstven uvid u privatni svijet jednog od najvećih kreativaca 20. vijeka", rekao je on.

Među umjetničkim radovima je najviše djela britanskih umjetnika 20. vijeka, uključujući platna Stenlija Spensera, Patrika Kolfilda i Pitera Laniona, ali i djela brojnih stranih umjetnika. Skulptura Marsela Dišana "A Bruit Secret" bi, očekuju u Sotbisu, mogla da dostigne cijenu od 250.000 funti.

Najvrijedniji eksponat na aukciji biće slika "Air Power" američkog slikara Žan Mišela Baskijata koja bi mogla da se proda za 2,5 do 3,5 miliona funti.

I Metju Kolings, umjetnik i pisac smatra da kolekcija odražava Bouvijevu posebnost.

"Riječ je o boemskoj, romantičnoj, ekspresivnoj, emotivnoj umjetnosti... umjetnosti ispunjenoj osjećajima, živopisnoj i uzbudljivoj. Bouvi nije kupovao umjetnička djela zbog investiranja ili reputacije, već zbog istinskog interesa prema umjetnosti."

 Kolings smatra da muzičar kolekciju umjetnina nije nikad izložio u javnosti jer mu "nije bilo do toga da pokaže koliku vrijednost drži kod kuće ili da pokaže svoju veličinu. Kao kolekcionar je bio istinski entuzijast."

Iako je Bouvi u intevjuu za BBC 1999. rekao da "opsesivno i zavisniči kupuje umjetnička djela", dosad se malo znalo o njemu kao kolekcionaru.

Romanopisac Vilijem Bojd, veliki Bouvijev prijatelj kaže da kolekcionarstvo muzičaru nije bilo samo hobi, već i ozbiljan interes. "Pohađao je neke kurseve o umjetnosti jer je želio da je razumije i ozbiljno raspravlja o umjetnicima, slikarima, njihovim motivima, umjetničkim pokretima...", kaže Bojd i dodaje da je umjetnost Bouvija privlačila i zato jer je "bila toliko različita od njegove muzičke karijere i kilometrima daleko od njegove slave" i da mu je "služila za opuštanje".

Uz 267 slika i skulptura, na aukciji će se ponuditi 120 komada namještaja dizajnera 20. vijeka. Među njima je i kutija za zvučnike iz 1960. koju su dizajnirali italijanski dizajneri Akile i Pjer Đakomo Kastiljoni.

Prihod od prodaje ide Bouvijevoj porodici koja je kolekciju, kako je objavljeno, odlučila da ponudi na aukciji zbog nedostatka prostora, a ne zbog novca.

Izvor: N1

Portal Analitika