Politika

Bečić: Vujanović povrijedio slobode i prava građana

Crnogorski predsjednik, Filip Vujanović je, odbijanjem da raspiše lokalne izbora za Skupštinu Glavnog grada Podgorica i skupštine opština Golubovci i Tuzi, povrijedio slobode i prava građana i političkih subjekata, ocijenio je lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.
Bečić: Vujanović povrijedio slobode i prava građana
Portal AnalitikaIzvor

On je danas uputio pismo šefu Delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitji Drobniču u kojem ga je, kako je naveo, obavijestio o kršenju sloboda i prava građana od strane Vujanovića.

Bečić je podsjetio da je, pismom od 10. jula, pozvao Vujanovića da ispoštuje zakon i donese odluku o raspisivanju izbora.

Prema njegovim riječima, ocjena Vujanovića da bi izbori u opštinama Tuzi i Golubovci mogli biti raspisani samo ako bi odbornici tih skupština skratili svoj mandat, nema niti može imati utemeljenje u zakonu.

“Postupajući na navedeni način predsjednik je povrijedio slobode i prava građana i prava političkih subjekata zasnovanih na zakonu”, ocijenio je Bečić.

On je u pismu naveo da u državi, u kojoj njen predsjednik krši zakon, nema demokratije, niti može zaživjeti vladavina prava.

„Kod te činjenice, građani ne mogu imati povjerenje u insistucije sistema od kojih se očekuje da obezbijede uslove za slobodne i fer izbore u Crnoj Gori“, ocijenio je Bečić.

On je ukazao da je, saglasno izbornom zakonodavstvu Crne Gore, donošenje odluke o raspisivanju izbora u nadležnosti predsjednika države.

Bečić je pojasnio da je, nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, prve izbore za novoosnovane opštine u okviru Glavnog grada, Golubovci i Tuzi, Vujanović bio dužan raspisati u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu tog zakoma, odnosno najdalje do 22. aprila.

Takođe, kako je dodao, istog dana je bio dužan raspisati i vanredne izbore za izbor odbornika u Skupštini Glavnog grada.

“Gore navedene, zakonom utvrđene obaveze predsjednik do sada nije izvršio”, naveo je Bečić.

Izvor: Mina

Portal Analitika