Kultura

KOTORART: Večeras jubilej Festivala klapa, od sjutra Pjaca od filozofa

Najbolje crnogorske klape prirediće večeras koncert u okviru XV Međunarodnog festivala klapa Perast u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ od 21.30 časova, u okviru KotorArta, dok će sjutra u Kinu „Boka“ početi KotorArt Pjaca od filozofa.
KOTORART: Večeras jubilej Festivala klapa, od sjutra Pjaca od filozofa
Portal AnalitikaIzvor

Tom prilikom biće ujedno promovisan dvostruki album - antologija 36 klapskih pjesama sa ovog festivala.

Na koncertu će nastupiti klape, „O'Dive Bellcanto“ iz Berana, „Castel Nuovo“ iz Herceg Novog, „Jadran“ i „Bellezza“ iz Tivta, „Bisernice Boke“, „Maris“ i „Incanto“ iz Kotora, te „Assa Voce“ i „Alata“ iz Podgorice, koje će pjevati odabrane pjesme sa CD-a.

Iz KotorArt Festivala klapa za sam koncert najavljuju promotivni poklon: za kupljene dvije ulaznice posjetioci će dobiti na poklon pomenuti dvostruki album.

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg izdanja Kotor Art Pjace od filozofa čija je tema bila ljubav, ove godine se okrećemo promišljanju tehnologije i nadzora.

Sjutra će na otvaranje KotorArt Pjace od filozofa u Kinu „Boka“ od 19 časova biti upriličen okrugli sto Od NSA do Sjeverne Koreje na kome će govoriti Maja Pelević, Angela Rihter i Andrej Nikolaidis, a moderator će biti urednik ovog festivalskog segmenta Srećko Horvat.

Dramska spisateljica i rediteljka Maja Pelević, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i doktorirala Teoriju umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Njene drame izvođene su u Srbiji, Njemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Rusiji, te prevedene na nekoliko stranih jezika. Jedna je od osnivačica projekta Nova Drama - organizacije i vebsajta za promovisanje savremenog dramskog stvaralaštva. Sa Milanom Markovićem je 2012. godine uradila projekat Oni žive, kada su se učlanili u sedam političkih partija u Srbiji. U posljednje vrijeme režira predstave koje se bave političkim i društvenim pitanjima.

Angela Rihter od 2001. godine radi kao pozorišna rediteljka, a trenutno živi u Berlinu. Sarađivala je sa digitalnim aktivistima, kao što su osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž i „zviždač“ američke Državne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden. Njen komad „Ubiti Asanža“ premijerno je izveden 2012. godine, a prikazan je u Berlinu, Hamburgu, Kelnu i Beču. Od tada je redovno posjećivala osnivača Vikiliksa u Londonu, te učestvovala u panel-diskusijama i govorila za razne medijima, uključujući Der Spiegel, Monopol, Interview, Magazine for the Next Society - REVUE za internet aktiviste i haktiviste. Tokom 2014. počela je opsežan transmedijski projekat Supernerds u koprodukciji sa njemačkom nacionalnom televizijom WDR, u kojem se bavi masovnim nadzorom, a scenario je zasnovan na intervjuima sa digitalnim disidentima i „zviždačima“, kao što je Snouden, Danijelom Elsbergom, Tomasom Drejkom, Džeselin Radak i drugi. Intervjue je objavila u knjizi Supernerds - razgovori sa herojima.

Crnogorski pisac i publicista Andrej Nikolaidis, odrastao je u crnogorsko-grčkoj porodici u Sarajevu. Živi u Ulcinju u Crnoj Gori. Poznat je po britkom stilu pisanja, a u javnosti važi za jednog od uticajnih post-jugoslovenskih mislilaca. Objavio je nekoliko romana koji su prevedeni na 13 evropskih jezika. Za roman „Sin“ dobio je nagradu Evropske unije za književnost 2011. godine.

Za drugi dan Pjace od filozofa najavljena su predavanja Renate Avile Portret digitalnog despota i Angele Rihter Umjetnost protiv nadzora, dok će u utorak Srećko Horvat imati predavanje simboličnog naziva Povratak u budućnost, a Sara Harison Nešto za sakriti, nešto za izgubiti.

K.J.

Portal Analitika