Abiznis

Prikupljeno 6,4 odsto manje kravljeg mlijeka

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u maju iznosila je 2,06 miliona litara, 6,4 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Monstata.
Prikupljeno 6,4 odsto manje kravljeg mlijeka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Monstata je saopšteno da je odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, otkupljeno 1,4 odsto manje mlijeka.

“Sadržaj mlječne masti u maju je u odnosu na isti mjesec prošle godine veći 6,4 odsto, a proteina 4,5 odsto. U poređenju sa godišnjim prosjekom sadržaj mlječne masti veći je 2,4 odsto, a proteina 3,1 odsto”, navodi se u saopštenju.

U maju je u odnosu na uporedni period zabilježeno povećanje proizvodnje pavlake 5,1 odsto, kajmaka 17 odsto i sira 35,6 odsto, a smanjena je proizvodnja konzumnog mlijeka 53,9 odsto i fermentisanih mlječnih proizvoda dva odsto.

Iz Monstata su objasnili da je u poređenju sa prethodnim mjesecom, otkupljena količina mlijeka veća 1,6 odsto, dok je smanjen sadržaj mlječne masti 1,8 odsto, a proteina 0,6 odsto.

“Povećana je proizvodnja pavlake 12,5 odsto, fermentisanih proizvoda 11,2 odsto, kajmaka 26 odsto i sira šest odsto. Smanjena je proizvodnja konzumnog mlijeka 1,9 odsto”, kazali su iz Monstata.

U odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini, ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u maju manja je 1,4 odsto. Proizvedeno je manje konzumnog mlijeka 50,3 odsto, dok se bilježi povećanje pavlake devet odsto, fermentisanih mlječnih proizvoda 6,8 odsto, kajmaka 12,4 odsto i sira 29 odsto u odnosu na ostvareni mjesečni prosjek u prošloj godini.

Iz Monstata su naveli da u maju nije registrovana proizvodnja drugih žutomasnih proizvoda.

Izvor: Mina business

Portal Analitika