Protokol

Jasavić: Očekujem da će američka administracija pozvati investitore da ulažu u Crnu Goru

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić održala je radni sastanak sa ambasadorkom SAD Margaret En Uehara, na njen zahtjev.
Jasavić: Očekujem da će američka administracija pozvati investitore da ulažu u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Tokom razgovora Jasavić je podsjetila da je Pozitivna Crna Gora podržala Vladu sa veoma jasnim uslovima koji su ujedno i ciljevi politike Pozitivne.

- To su snaženje puta evroatlanskih integracija, očuvanje mira i stabilnosti kao i stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. Zato je na osnovu Plana za prevazilaženje političke krize koji je Pozitivna Crna Gora  kao odgovoran i zreo politički subjekt dostavila svim političkim partijama došlo do formiranja Vlade izbornog povjerenja. Drago nam je da je taj plan prepoznat od strane SAD kao nešto što predstavlja demokratsku zrelost.”- kazala je Jasavić.

Jasavić je istakla da je zahvaljujući  promišljenoj politici Pozitivne Crne Gore sačuvan mir i stabilnost zemlje, potpisan Protokol o ratifikaciji članstva Crne Gore u NATO i sam proces ratifikacije je u toku.

“Stabilizovali smo Crnu Goru na njenom zapadno evropskom putu i zaustavili aspiracije nekih drugih uticaja i centara moći. Imamo Vladu izbornog povjerenja koja funkcioniše. Ciljevi Pozitivne Crne Gore su u prvoj fazi ostvareni, ali to je samo početak. Političkim planom Pozitivne Crne Gore jedan od uslova je bio i izbor  šefa policijskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je ispunjeno. U Vladi smo preuzeli odgovornost za dalji nastavak društvenih reformi koje će dovesti do jačanja  vladavine prava kao najvažnijeg uslova za dalji ekonomski razvoj jer bez pravne jednakosti u Crnoj Gori neće biti dugoročne stabilnosti, kao ni osjećaja sigurnosti stranih i domaćih investitora.”- navela je Jasavić.

Ona je izrazila zadovoljstvo što u Crnoj Gori postoji Američka privredna komora koja okuplja ogranke američkih kompanija, ali i nezadovoljstvo što ne postoji ni jedna „Green Field“ američka investicija.

"Očekujem da će nakon potpune ratifikacije protokola o pristupanju Crne Gore NATO Savezu, američka administracija pozvati investitore da ulažu u Crnu Goru", poručila je potpredsjednica Jasavić.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara je istakla da je Crna Gora ostvarila značajan napredak na svim poljima ali da je ostalo još posla na kome se u budućnosti mora posvećeno raditi. Ambasada SAD će kroz djelovanje svoje pravne kancelarije i dalje nastaviti da kroz određene programe pomaže u procesima jačanja vladavine prava.

Potpredsjednica Jasavić je navela da će kroz rad u Vladi nastojati da bude  oslonac stranim investitorima što kroz borbu za suzbijanje korupcije na visokom nivou, tako i kroz podršku reformskim procesima koje podržava Ambasada SAD.

 

Portal Analitika