Kultura

Mićunović: Upis nekropola stećaka na listu UNESCO nas dodatno obavezuje

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO izražava posebno zadovoljsvo zbog upisa 28 lokaliteta - nekropola stećaka, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, na Listu svjetske baštine UNESCO, izjavio je predsjednik komisije prof Branislav Mićunović.
Mićunović: Upis nekropola stećaka na listu UNESCO nas dodatno obavezuje
Portal AnalitikaIzvor

Među njima su tri lokaliteta iz Crne Gore - Bare Žugica i Grčko groblje sa teritorije opštine Žabljak, i Grčko groblje sa teritorije opštine Plužine.

-Ovaj značajan rezultat zajednički je uspjeh četiri države, koje intenzivno  sarađuju na ovom projektu od 2009. godine, kada je potpisano Pismo namjere o zajedničkoj, serijskoj nominaciji za jedinstven kulturni fenomen karakterističan za ove četiri države. Stećci predstavljaju materijalni trag kulturne tradicije koja je značajno obilježila život naroda ovog područja, ugradivši se u temelje kulturnog nasljeđa kao osnove naših savremenih kulturnih identiteta. Status svjetske baštine koji smo danas dobili, po definiciji znači da ovo nasljeđe pripada svim građanima svijeta, što nas dodatno obavezuje ka daljem unapređenju i valorizaciji dobra sa međunarodno priznatom, jedinstvenom, univerzalnom vrijednošću- istakao je Mićunović u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.  

foto: in4s

Portal Analitika